Budapest egyetlen prózai Passió előadása 70 szereplővel, húsvét előtt idén, hagyományteremtő szándékkal ismét megrendezésre kerül, az érdeklődésre tekintettel, immár négy alkalommal 2019. április 4-én és 5-én, 19:00 és 20:15 órakor. A történet főhőse Jézus mellett, egy mai huszonéves fiatalember. Az ő útkeresésén, kételyein, gondolatain keresztül látjuk Jézus történetét. Mellettük a Passió történet hagyományos szereplői Mária, Péter és a tanítványok, Pilátus, Annás, Kajafás, Jeruzsálem népe és római katonák jelennek meg. A misztérium- és moralitásjátékok hagyományából átemelve megjelenik a Kísértő alakja is. A Pasaréti Passió a három főszereplő küzdelmének drámája, és európai kultúrtörténetünk alapja.

Mi a Passió?

Jézus kínszenvedésének és kereszthalálának története az utolsó vacsorától a temetésig. A húsvéti feltámadás már nem képezi részét a szenvedéstörténetnek.

Miért különleges a prózai Passió?

Az egyházi hagyomány a Gregorián korszaktól kezdve, Bach és más barokk szerzők közismert Passióin keresztül, elsősorban énekelt vagy recitativo változatban jeleníti meg Krisztus utolsó földi napjainak történetét. A Passiójátékok a középkortól kezdve terjedtek el Európában, ahol az énekelt szöveg helyett a szöveges történetmondás és a dramatizált jelenetsor került a középpontba.

A Passiójátékok a templomból kilépve, utakon, köztereken, erre a célra kialakított természeti környezetben jelenítették meg a történetet. Európában az egyik leghíresebb az 1623 óta élő, oberammergaui Passiójáték. Magyarországon 1933-ban alapított Budaörsi Passiójáték a legismertebb szabadtéri helyszínen játszódó előadás.

Budapesten a Pasaréti Páduai Szent Antal ferences templomban tavaly került először bemutatásra templomi Passiójáték 70 szereplővel. Az előadásban résztvevők mind a plébánia közösség hívő tagjai.

A Passió szervezői szeretettel várnak minden nem hívő és hívő érdeklődőt az előadásra, amely díjmentesen tekinthető meg.

Az előadás helyszíne: Páduai Szent Antal templom Budapest, II. Pasaréti út 137.