Az idén ötven éves James Bond remekmű, az Őfelsége titkosszolgálatában gálavetítésére, klasszikus közönségtalálkozóra és a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját érkezik átvenni Miskolca a nyolcvan esztendős George Lazenby.

George Lazenby 1939-ben született az ausztráliai Goulburn-ben. Miután fiatalon Londonba ment, kétszer nagyon meglepte a világot. Először: ő volt, aki az ismeretlenségből előlépve, a hivatalos James Bond filmek világában Sean Connery-t váltotta.  A második alkalom pedig, amikor az Őfelsége titkosszolgálatában című, Peter Hunt rendezte darab 1969-es premierje előtt közölte: hiába kapott összesen hét filmre szerződést, nem játssza el többet őfelsége titkos ügynökét.

Egyszeri James Bond-ként, George Lazenby az alakításával hozzájárult az Őfelsége titkosszolgálatában kultikus filmtörténeti státuszához: nem mellékesen az idén ünnepeljük a mű ötvenedik évfordulóját, és művész nyolcvanadik születésnapját.

James Bondot, illetve a nemzetközi sztárlétet maga mögött hagyva George Lazenby inkább az európai filmművészetet választotta: 1971-ben leforgatta Cy Endfield rendezővel az Universal Soldier című művet, melyet egyben forgatókönyvíróként is jegyez. Ezt követte az 1972-ben bemutatott, ma már szintén klasszikus, Giallo rendezte Aldo Lado: a Ki látta őt meghalni

Egy évvel később Hong Kong-ban, Bruce Lee és Raymond Chow producer invitálására leszerződött három filmre a híres Golden Harvest stúdióval, Lee-vel tervezett közös filmjük azonban a harcművész-színész váratlan halála miatt nem valósulhatott meg. Három filmet így is lefogatott Ázsia álomgyárában, ezek közül a legsikeresebb a The Man From Hong Kong volt 1975-ben. A hetvenes évek végén Hollywoodba költözött, ahol olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Peter Bogdanovich és John Landis.

Nagyon kevés olyan filmcsillag létezik a világon, akiknek szakmai döntései, egyéni sorsa teszi popkulturális ikonná.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönsége szeptember 19-én láthatja a Ki látta őt meghalni? című alkotást, George Lazenby főszereplésével. 

Szeptember 20-án pedig az Őfelsége titkos szolgálatában c. film Magyarországon először látható digitálisan felújított 4K változatban, George Lazenbyvel a főszerepben.

A vetítést követően a közönség személyesen is találkozhat, beszélgethet George Lazenby-vel. 

Szeptember 20-án a színész nyilvános mesterkurzust is tart a fesztiválon. 

Szeptember 21-én, a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál záró ünnepségén adják át a CineFest életműdíját George Lazenby-nek.