Budapest zenei életének egyik kimagasló pillanata Bach: János-passiójának hagyományos előadása. A Szent István Bazilikában ritkán megszólaló Bach: János-passió koncertjén az Operaház szólistái mellett a professzionális ETUNAM Vegyeskar és az európai hírű Solti Kamarazenekar működik közre. A 2019. április 12-én 20:00-kor kezdődő est dirigense Virágh András Liszt-díjas, Érdemes Művész.

Bach egyik legjelentősebb alkotása János evangéliuma alapján állítja elénk Krisztus szenvedéstörténetét és halálát. A sodró lendületű drámai alkotás megrázó erővel jeleníti meg a passió tartalmát, több száz évvel keletkezése után is óriási hatással van hallgatóira. Bach halála után majdnem 80 évig szinte valamennyi műve feledésbe merült, majd Felix Mendelssohn munkásságának köszönhetően a romantika kora ismét felfedezte Bach művészetét.

A János-passió műfaja oratórium, amelyet énekes szólisták, zenekar és kórus szólaltat meg. János evangéliumának elbeszélője az Evangélista, aki a narrátor szerepét tölti be, mellette Krisztust és Pilátust személyesítik meg a basszus szólisták. A nagyszabású kórustablók az eseményekben résztvevő nép érzelmi hangulatát ábrázolják, a cselekmények közé komponált áriák Bach személyes gondolatait közvetítik.

A Szent István Bazilikában ritkán megszólaló Bach: János-passió előadásán az Operaház szólistái mellett a professzionális ETUNAM Vegyeskar és az európai hírű Solti Kamarazenekar működik közre. Az est dirigense Virágh András Liszt-díjas, Érdemes Művész. Az április 12-i előadás komplex élményt ígér a zenerajongóknak. A Bazilika csodálatos terében felhangzó Bach-mű egymást erősítő energiái felemelik a lelkeket, felkészítik a szenvedéstörténet és a feltámadás mélyebb megérzésére, megértésére.

Közreműködnek:

Evangélista – Megyesi Zoltán
Szoprán – Szakács Ildikó
Alt – Bakos Kornélia
Jézus – Najbauer Lóránt
az ETUNAM Vegyeskar,
a Solti Kamarazenekar (műv. vez.:P. Ispán Franciska)

Vezényel: Virágh András