A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusának legutóbbi döntése értelmében több olyan kiemelkedő művész is tanít majd a 2019-2020-as tanévtől az akadémián, aki még nem volt az intézmény oktatója.

A Zeneakadémia oktatói karának oszlopos tagja számos, a nemzetközi élvonalat képviselő muzsikus, köztük Prof. em. Ks. Marton Éva operaénekes, Perényi Miklós gordonkaművész, Meláth Andrea operaénekes, Kelemen Barnabás hegedűművész, Szabadi Vilmos hegedűművész és Boldoczki Gábor trombitaművész.

Eme rangos művészekhez most olyan muzsikusok csatlakoznak az egyetem Szenátusának utóbbi döntése értelmében, akik a magyar zenészek újabb generációjához tartoznak. Nemzetközileg ismert, kiforrott, a pályájuk csúcsán álló művészek, akik eddig nem voltak a Zeneakadémia oktatói.

A benyújtott pályázatok alapján a Szenátus támogatta, hogy az egyetem tanárává váljon mások mellett Balázs János zongoraművész, Baráti Kristóf hegedűművész és Szőke Zoltán kürtművész, a közelmúltban pedig már oktató lett Szentpáli Roland tubaművész és Gyivicsán György harsonaművész. Emellett vendégoktató (visiting professor) címet adományoztak öt évre Zempléni Szabolcs kürtművész és David Fray francia zongoraművész részére.

A Zeneakadémiának Liszt Ferenc óta hagyománya, hogy olyan kiemelkedő zenészeket foglalkoztat, akik egyúttal kiváló pedagógusok is – mondja Dr. Vigh Andrea rektor. Hozzáteszi: itt a tehetségekkel az egyéni foglalkozások részeként akár több oktató is foglalkozik egyszerre, többek közt ezért tud az egyetem a nemzetközi zenei életben is rendkívül versenyképes utánpótlást kinevelni.

A közeljövőben további világhírű muzsikusok belépése várható az oktatók sorába.

A tanárok rövid életrajza:

Balázs János zongoraművész 1988-ban született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult és diplomázott. Több nemzetközi zongoraverseny győztese, eddigi pályafutása alatt játszott már Európa legnagyobb hangversenyhelyszínein, számos rangos elismerés birtokosa, a kitüntetései között van a Kossuth- és a Liszt-díj is.

Baráti Kristóf hegedűművész 1979-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei. A Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik. Számos kiemelkedő nemzetközi versenyen nyert díjat, rendszeresen fellép a világ nagy koncerttermeiben és fesztiváljain, elismerései között van a Kossuth-díj és a Bartók–Pásztory-díj.

Szőke Zoltán kürtművész 1977-ben Budapesten született, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Zempléni Tamás, Ambrus Károly, majd Friedrich Ádám növendéke volt, 2002-ben végzett. Már a diplomázása előtt a Magyar Állami Operaház zenekarának első kürtöse volt, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

Szentpáli Roland tubaművész 1977-ben született Nyíregyházán. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt, nemzetközi versenyek első helyezettje lett már akkoriban, jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja. Zeneszerzőként is aktív és nemzetközileg elismert, emellett rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte.

Gyivicsán György harsonaművész 1977-ben született Orosházán, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója volt, tanulmányokat folytatott később Freiburgban és Bernben is, doktori védése 2013-ban volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Számos verseny dobogós helyezettje, ösztöndíjas volt a Berlini Rádiózenekarnál. Világszerte koncertezik szólóban, kvartettekben, illetve mesterkurzusokat is tart.

Vendégoktatók:

Zempléni Szabolcs kürtművész 1981-ben született Budapesten, 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként, de Christian Dallmann vendéghallgatója is volt a Berlini Zeneakadémián. Több nemzetközi verseny nyertese, 2003 és 2005 között kisegítőként közreműködött a Frankfurti Operaházban és a Drezdai Stadtskapellében, majd Bambergi Filharmonikus Zenekar első kürtöseként folytatta pályafutását.

David Fray zongoraművész 1981-ben született a franciaországi Tarbes-ban, a párizsi Conservatoire-on diplomázott Jaques Rouvier növendékeként. A 2004-es montreáli versenyen átütő sikert aratott, azóta keresett és világhírű zongorista, főként Bach-interpretátorként ismert.