A Hódmezővásárhelyi Művésztelep négy műtermének határozott időre, három évre szóló bérletére írt ki pályázatot a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A szeptember 6-ig megpályázható műtermekre főként festőművészek jelentkezését várják.

„Büszkék vagyunk rá, hogy két művésztelepünk, a Hódmezővásárhelyi és a Szentendrei Régi Művésztelep hosszútávon nyújt biztos alkotási lehetőséget a legjobb magyar képzőművészek számára. Ahogy Szentendrén, a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen alkotók számára is igyekszünk kiállítási lehetőséget biztosítani, az elmúlt három évben nálunk alkotó művészek mind-mind egyéni kiállításon mutatkozhattak be” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője.

A műtermek kialakításukból adódóan elsősorban festőművészek számára alkalmasak, és habár művészeti ágat nem kötött ki a pályázatot kiíró MANK, a felhívás szerint a műterem átalakítására nincs lehetőség. A műtermek előre egyeztetett időpontban személyesen is megtekinthetők.

A pályázatot személyesen vagy postai úton nyújthatják be a művészek a MANK címére (MANK Nonprofit Kft., 2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.). Ennek tartalmaznia kell a kitöltött pályázati adatlapot, a pályázó eddigi munkásságát ismertető szakmai önéletrajz kiállításjegyzékét aláírva, a munkatervet, azaz a hároméves időtartamra tervezett alkotói elképzelés legfeljebb egyoldalas leírását, valamint az eddigi művészeti tevékenységet bemutató portfóliót. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. szeptember 6., 17 óra. A MANK továbbá felhívja a figyelmet, hogy hiánypótlásra a pályázati határidő lejárta után nincs lehetőség.

A beérkező pályázatokat szakmai szempontok szerint, a MANK által kijelölt öt főből álló bíráló bizottság értékeli, majd annak javaslata alapján a döntést az ügyvezető hozza meg. Az eredményről a döntést követő 15 napon belül valamennyi pályázót írásban értesítik.

A 2016-ban teljeskörűen felújított Hódmezővásárhelyi Művésztelep közös előtérrel, közösségi kiállítótérrel, terasszal és belső udvarral rendelkezik. A Fejér Csabáról elnevezett műterem mintegy 33, a Csikós Andrásról 24, a Fodor Józsefről és a Szalay Ferencről elevezett műterem csaknem 49 négyzetméteren várja a művészeket. A bérleti díjak kedvezményesek, az alapterület szerint 12 és 25 ezer forint között változnak havonta.

Fennállása óta több művészgeneráció kibontakozását segítette elő az 1966-ban átadott épület. Itt kezdte pályáját Szalay Ferenc, Fejér Csaba, Fodor József, Csikós András, Erdős Péter, Hézső Ferenc, Tuza László, Samu Katalin, Lantos Györgyi, Máté István, Návay Sándor, Zoltai Attila, Rományi László és Sándor Eszter.