Ismerd meg Magyarország legfiatalabb koncertmesterét!

Kép forrása: Miranda Liu

Ő Miranda Liu, aki körül mindig szólt a zene! A kaliforniai születésű, magyarul tökéletesen beszélő hegedűművésznő a salzburgi Mozarteum kiemelt tehetségek osztályában végzett. Miranda duóprodukciójával, Szalai Éva zongoraművésznővel júliusban egyedüliként kapott meghívást országunkból az „AEAA Presents” krakkói sorozatába, amelynek helyszíne a Lengyel Zenei Fesztivál keretein belül az Aula Collegium Novum lesz (július 12-én). A fesztiválon a művészek Liszt és Bartók művei mellett megszólaltatnak olyan lengyel szerzőket is, mint Wieniawski, Chopin és Szymanowski.

Erről is beszélgettem vele egy kellemes szombat délelőtt, a Concerto Budapest barátságos székházában, ahol a hegedűművésznő mesélt gyerekkoráról, zongoraművész édesanyjáról és pályájáról.

Hogyan választotta a zenei pályát?

Édesanyám zongoraművész, kétévesen nála kezdtem el zenét tanulni. Ő volt, aki mindig támogatott, s később amikor már hegedültem sokszor kísért zongorán. Neki köszönhetem azt, hogy körülöttem mindig szólt a zene, mindig hallottam tanítani, vagy játszani. Kétévesen kezdtem el zenei tanulmányaimat – először zongorán, majd hegedűn. Gyerekkoromban a zenélés mellett táncoltam és sportoltam, valamint szerettem az iskolai tantárgyakat is. Első szólókoncertemet háromévesen adtam, s már akkor rájöttem arra, hogy nagyon szeretek színpadon állni. Mégiscsak később 9-10 évesen döntöttem úgy, hogy komolyan szeretnék a hegedűvel foglalkozni. Ezután kerültem tízévesen a salzburgi Mozarteum kiemelt tehetségek osztályába.

Milyen volt Európába költözni, s az európai kultúrával megismerkedni?

Hát igen, nagy váltás volt és nagyon örülők, hogy Európába költöztem. Anyukám jött velem Salzburgba, s így lett lehetőségem az itteni kultúrát megismerni és megszeretni.

Hol találkozott volt tanárával, Perényi Eszterrel?

Kétezer-tizenegyben egy mesterkurzuson találkoztunk Ausztriában. Nagyon megtetszett az, ahogy dolgozott velem, ezért én mindenképpen nála akartam tanulni – ez a kapcsolat máig is tart. Először kétezer-tizenháromban Erasmus-ösztöndíjjal jöttem a budapesti Zeneakadémiára. Utána döntöttem úgy, hogy itt szeretnék maradni.

Mesélne a Concerto Budapest zenekarral való kapcsolatáról?

2016 óta vagyok a Concerto Budapest koncertmestere, előtte sokszor követtem a zenekar koncertjeit nézőként és élveztem az izgalmas játékukat. Örültem neki, amikor megláttam 2016 szeptemberében, hogy a zenekar próbajátékot írt ki koncertmesteri pozícióra, hiszen gyerekkorom óta mindig szerettem volna egy komoly zenekarnak a koncertmestere lenni. Sose gondoltam volna, hogy 19 évesen már lehetek! Azóta nemcsak élvezem a munkámat a Concertoban, hanem a második otthonommá vált a zenekar, a családi környezetnek és kedves kollégáimnak köszönhetően. 2017-ben a Zeneakadémia Nagytermében tartott diplomakoncertemen a Concerto kísért, s úgy éreztem, ez így együtt addigi tanulmányaim és egyben a munkám csúcspontja is.

Miután már régen él Magyarországon, mi az, amit szeret nálunk?

Nagyon szeretem a magyar kultúrát, a koncertéletet, jó érzés a magyar közönség előtt játszani, és természetesen szeretem a magyar nyelvet is.

Amit gyönyörűen beszél.

Köszönöm! Igazából nem volt nehéz megtanulnom magyarul, mert szeretek nyelveket tanulni. Szerintem Magyarország nagyon jó hatással volt rám. Megismerhettem a magyar népzenét és a népdalokat, ezért most már kicsit másképp játszom a magyar klasszikus műveket, mert ezáltal autentikusabbá váltak számomra.

Nagyon sok zenei versenynek lett első helyezettje. Ezek a megmérettetések fontosak egy zenész pályáján?

Szerintem a zenei versenyek olyanok mint a lottó, soha nem lehet tudni ki nyer, mert nem attól függ, hogyan játszik az ember. Ez nem olyan mint a sport, ahol számok vannak, de mégis szakmailag nagyszerű lehetőség. Én sokszor játszottam a lottón, mert szerintem a fiatalnak ha nyer, akkor ez sokat segít a pálya elején.

Sok helyütt megfordult a világban, melyik ország áll közel a szívéhez?

Én mindegyiket szeretem, de szinte csak a koncerttermeket ismerem, sajnos az országot kevésbé, mert ritkán van időm körülnézni, mivel sokszor csak repülök, és játszom.

Óriási tudású karmesterekkel dolgozott, közülük kiemelne valakit?

Minden karmester más, az egyiket azért szerettem, mert nagyon jól ismerte a darabot, a másikat, mert óriási szenvedéllyel vezényelt, a harmadikat pedig azért meg jó dolgokat mondott – végül is mindegyiktől lehetett valamit tanulni.

Melyik volt a legkedvesebb koncertje, és ki a kedvenc zeneszerzője?

2012-ben felléptem a New World Symphony-val Floridában és ott Prokofiev g-moll hegedűversenyét adtam elő egy kölcsön kapott Stradivari hegedűvel, amivel azon a koncerten játszhattam, és ez nagyon nagy élmény volt számomra. A zeneszerzők közül több kedvencem van, elsősorban Bach, de szeretem Bartókot, Schubertet és Brahmsot is.

A zenekari és szóló munka mellett van duó formációja és kvartettje is.

Mostanában a legtöbbet az új vonósnégyesemmel játszom, a Central European String Quartettel. Ez egy izgalmas új formáció, sok energiával dolgozunk már másfél éve együtt, és nagyon újszerű műsorokat igyekszünk összeállítani. A kvartett tagjai egyénileg is sikeresek, Soós Máté a második hegedűs, Haruka Nagao a brácsás, aki szintén hegedűs (ő az opera zenekarának a koncertmestere) és Szabó Judit csellista, aki talán az egyik legtapasztaltabb csellista a vonósnégyes műfájában. Ráadásul együtt játszunk a Concertóban, hiszen ő nálunk az egyik cselló szólamvezető. Egyénileg minden tag a saját karrierjében sok mindent elért, és nagyon jól működik együtt ez a csapat. Múlt héten például kihirdettünk egy nemzetközi zeneszerzőversenyt, amelyen bármilyen nemzetiségű és korú zeneszerző indulhat. Ez szerintem egy nagyszerű lehetőség a pályázóknak, mert az első és a második helyezés is pénzjutalommal jár, s a díjnyertes művet be is mutatjuk a jövő évadban.

Ha szabadideje van, azt mivel tölti?

Sokszor egész nap hegedülök, de ha van időm hobbiként argentin tangózom és nyelveket tanulok, most éppen oroszul.

Hol koncertezik a lengyel fesztivált követően?

A Central European String Quartettel játszom szeptember 16-án a Magyar Nemzeti Galériában, majd október 8-án a Zeneakadémia Nagytermében adunk koncertet.

Székely Ágota

Videó ajánló: