Fotó: 2019 Hartai Luca ©www.fahidieva.hu

A nevét viselő honlapon keresztül terjeszti új könyvét a 93 éves Fahidi Éva. A családjának emléket állító, nagy sikerű  A Dolgok Lelke után tizennégy évvel jelent meg most A Szerelem Alanya és Tárgya, amelyben szerelmein, szerettein keresztül mesél az 1945 utáni időszakról.

A debreceni születésű Fahidi egész családját elpusztították a nácik. Még húsz éves sincs, amikor a koncentrációs táborból hazatérve szembesül azzal is, hogy a család javait széthordták, a szülői házat idegenek foglalták el. De lelkesen belép a mozgalomba, férje is kommunista funkcionárius lesz, aki az elsők között válik koncepciós perek áldozatává. Kitelepítik, építőipari segédmunkásként dolgozik az egykor zongoristának készülő fiatalasszony. Hogyan lehet mindezt túlélni? Mi a titka annak, hogy ma is az élet szeretete árad a 93 éves asszonyból? A Szerelem Alanya és Tárgya egymáshoz lazán kapcsolódó (szerelmes) történetei meseszerű egyszerűséggel mutatják be a második világháború utáni Magyarország világát.

Fahidi mindkét könyvét honlapján keresztül terjeszti. “Izgalmas lehetőségeket kínál az internetes értékesítés” – mondja – “Arra emlékeztet, ahogyan a zöldséget – gyümölcsöt a piacon közvetlenül a termelő adja el. A vevővel ismerik egymást, igazi, személyes kapcsolat alakul ki közöttük, ahogy a mi csapatunknak is az olvasóinkkal. Kapunk visszajelzéseket arról, hogy ha jót adtunk, de persze a hibáinkról is.” 

“Egy hónapos csendes tesztüzem után indul el most Fahidi könyveinek webes terjesztése. Nagyszerű változás szemtanúi vagyunk: az internet hatására az értékesítési lánc radikálisan egyszerűsödik és jelentős változáson megy keresztül az áru értékének eloszlása is.” – mondja Mihály György, a könyveket kiadó Ariel International vezetője.  “Igazi inspiráció a számunkra, ahogy Éva a világ legtermészetesebb módján képes támogatni ezt a hallatlanul izgalmas XXI. századi folyamatot.” 

A notebookot és okos telefont használó Fahidi Éva korát meghazudtolóan aktív: három év alatt már több, mint nyolcvanadszor táncolja el Cuhorka Emesével a Tünet együttes Sóvirág című modern táncjátékának főszerepét. Januárban vetítették először a darab születéséről készült, A létezés eufóriájacímű egész estés dokumentumfilmet.  A “Szerelem”-mel szinte egy időben jelenik meg angolul és olaszul A Dolgok Lelke. Januárban Berlinben kiállítás nyílt az életéről. Előadásokat tart, hallatja szavát a rasszizmus bármilyen formája ellen. Utazásai során politikusokkal (pl. Angela Merkel német kancellár, Joachim Gauck, később Frank-Walter Steinmeier német, és Alexander Van der Bellen osztrák államfő) is kapcsolatba kerül.

“Nekem nagyon nagy hajlamom van a boldogságra” – nyilatkozta nemrég az írónő.  “Mindig megtalálom, mitől lehet boldognak lenni, mert mindig van valami. Már az is, hogy élsz, mert nem egy természetes dolog. Ez az, amit örökre megtanultam.”