Fotó: Éder Vera

Mohácsi János rendezésében láthatja a közönség Miskolcon A velencei kalmárt. Március 29-én, a Kamaraszínházban kerül a nézők elé Shakespeare egyik legvitatottabb, legösszetettebb és a Hamlet mellett a legtöbbet játszott műve. A Mohácsi-testvérek átiratában maivá, megfoghatóvá válik a gyűlölet, a bosszúvágy, a kirekesztés története.

Te fiatalember, kinek ötösöd van az élet lottóján, fehérnek és gazdagnak születtél a virágzó Velencében, leszel-e kezese a legjobb barátodnak, aki őrülten szerelmes? Különösen úgy, hogy hat hajód a fedezet, amelyek messze tengereken járnak, India és Kína mesés kincseit hozzák haza? Pláne úgy, hogy felelőtlen cimborád egy zsidótól kér kölcsön, mégpedig nagyon sokat, és a zsidó elképesztő feltételeket szab neked, pusztán azért, mert úgy bántál vele régebben, jó, többször is, ahogy a zsidók megérdemlik. És mi van, ha léha barátod nem tudja megadni a kölcsönt, és a zsidó benyújtja neked a számlát? Hazatérnek-e hajóid a messzi tengerekről? És ha csak kettő tér haza? És ha csak egy? És ha…? És mit keres itt egy zsidó?

Shakespeare művét újrafogalmazta dramaturgiájában és szövegében is a Mohácsi testvérpár. A darab ötödik felvonása nem került bele az előadásba, az első négyben viszont megerősítették a mellékszereplők vonalát, így jól körülírható csoportokat látunk majd a színpadon, akiknek saját egyéniségük, történetük van. Mohácsi János szerint a zsidó szó jelentése mára megváltozott. – A 20. század történelmi eseményei, a modernkori antiszemitizmus miatt ma már nem lehet úgy olvasni ezt a drámát, hogy ne legyen más csengése, mint amikor íródott. Ezt igyekeztünk közelebb hozni, megfoghatóvá tenni a néző számára, és megmutatni egy masszívan kirekesztő társadalom képét – magyarázza a rendező. – Egyik oldalt sem bélyegezzük meg, vagy emeljük az egekbe az előadásban, mindkettő bűneit, sérelmeit, elvakultságát megmutatjuk, és azt is, hogy mindez hová vezet. „Gyűlöletkomédiát” látunk a színpadon, és gyakran saját hétköznapjainkban is – mondja Mohácsi János.

Görög Lászlót láthatja a közönség Shylock szerepében. A színművész elárulta, amióta apa lett, máshogy viszonyul a gyermekekkel kapcsolatos kérdésekhez.  – Az, hogy Shylock elveszti a lányát, egészen másként érint apaként, mint korábban. Mindig nehéz az embernek ilyen szívszaggató bánatot magára vonni egy szerepben, de úgy érzem, sokkal közelebbi, átélhetőbb most számomra ez az érzés – vallja be Görög László.

Elképesztő koncentrációt, figyelmet és összjátékot követel meg a színésztől ez az előadás – hangsúlyozza Simon Zoltán, aki Antoniot alakítja. A színművész egy sporthasonlattal él: úgy érzem magam ebben a szerepben, mint egy mérkőzésen. Tudom a taktikát, felkészültem rá fizikálisan és lelkileg is. De mindig jönnek váratlan helyzetek. Lehetnek vesztes és győztes szituációk, de úgy kell lejönni a színpadról, hogy megnyerted a meccset. Nem lehet ezt a szerepet színészileg megúszni, kőkeményen ott kell lenni minden pillanatban és végigmenni ezen a nagyon súlyos történeten. A döntő gólt neked kell belőni, tiéd a lehetőség és a felelősség is – magyarázza.