Honnan tudjuk, hogy valami elkezdődött? Felsír az újszülött, eldördül a startpisztoly, éjfélt üt az óra? Sokszor azonban csak utólag látjuk, hogy mikor fordult egyet az idő. De meddig tudunk visszaemlékezni egykori, régi kezdetekre? A Magyar Nemzeti Múzeum történészei, régészei, művészettörténészei olyan tárgyakat szólaltatnak meg az év első hónapjában, amelyek a kezdetekről, kezdésről, újrakezdésről, újjászületésről és elsőkről szólnak.

A mai életünk alapját jelentő neolit forradalomról, Liszt Ferenc kultuszának születéséről, a Nemzeti Múzeum első állandó kiállításáról és az ostrom utáni újrakezdésről, a magyar parlament első képviselőnőjéről vagy a digitális régészet születéséről. A kezdetekről szóló műtárgyak között vannak igazi mesterművek, mint Ács Irén fotói a születésről, az első Kárpát-medencei kerámiák, vagy a Dunából előkerült késő-bronzkori kard, de olyan hétköznapi emlékek, mint egy sietős sorokkal teli képeslap és egykori első lépeseket idéző babacipő.

Többezer évvel ezelőtti és  21. századi kezdetek, melyeket tárgyakban, képekben, dokumentumokban tudunk megragadni. Kezdetek, amelyek a folytatástól váltak emlékezetessé.

A személyes találkozás hiányában kövesse Nemzeti Múzeum blogjátFacebook- és Instagram oldalát!

Az első bejegyzés itt olvasható:
https://mnm.hu/hu/cikk/54-eve-vezettek-be-gyes-t-magyarorszagon