Hómezők hősei

Az ember már csak olyan teremtménye a természetnek, hogy szinte soha nem képes kielégíteni a kíváncsiságát, mindent meg akar ismerni, mindent szeretne meghódítani a kerek földgolyón, sőt azon túl is. Nem véletlen, hogy fajunk belakja az Egyenlítőtől szinte a sarkokig, a dzsungelek mélyétől a hegyláncok csúcsáig ezt a kerek világot.

A technikai fejlődés, a hajózási ismeretek nagyjából a XX. század elejére tették lehetővé, hogy az ember elérje a Földgolyó pólusait, emberi lábnyom, és kitűzött zászló jelezze, hogy fajunk legbátrabb és legmerészebb képviselői eljutottak ezekre a pontokra is.

A sarkokat felfedező ember olyan különös egyéniség, akit nem riasztanak a veszélyek, nem rettentenek a távolságok, nem ismer akadályokat, ha egyszer a fejébe vette, hogy eljut oda ahol szinte még senki nem járt. Közéjük tartozott Ernest Shackleton is, aki nem kevesebbet tűzött ki maga elé, minthogy kis csapatával egy transz-arktiszi expedíció keretében nyugat-keleti irányban gyalogosan átszeli a Déli-sarkvidéket. Egy ilyen útra természetesen a lehető legjobban fel kell készülni, ezért gondos előkészültek után a két hajó nagyjából harminc emberrel 1914 nyarán futott ki az angliai kikötőből, hogy dicsőséget szerezzen Angliának és a kis csapatnak. A terv megvalósításához azonban abban az időben a mérhetetlen bátorságon, a végletekig való kitartáson, és a hajózási navigációs ismereteken kívül nem sok technikai segítség adódott hozzá. A felfedezők elsősorban magukban, a jó szerencsében és a kegyes időjárási viszonyokban bízhattak, ha sikert akartak elérni. Ennek az expedíciónak azonban mindezen kedvezményekből nagyon szűken mért a Sors, s szinte semmi nem úgy alakult, ahogy eltervezték.

Szerencsére bőségesen maradtak fenn naplóbejegyzések, fotók, feljegyzések, amelyek segítségével jól rekonstruálható, mi is történt velük, hogyan küszködtek, szenvedtek, és végül minek köszönhető, hogy visszatértek a pokol kapujából. Az érdekfeszítő leírást olvasva a békésen duruzsoló kályha mellett a kényelmes karosszékben nehéz átélni, milyen lehet, amikor csontig hatol a hideg, amikor nincs mit enni, amikor úgy tűnik a puszta túlélésnek is minden reménye szertefoszlott. Mert ez a könyv nemcsak egy expedíció kalandos történetét mutatja be, de azokat a férfiakat is, akik – mai szemmel – kezdetleges felszereléseikkel dacoltak a természet erejével, és elszántságukkal, bátorságukkal megcselekedték azt, amit kitűztek maguk elé. Méltán állhatnak minden korban példaként, s teljes joggal megérdemlik, hogy egy ilyen izgalmas dokumentumokon alapuló kötet emléket állítson nekik. A könyv olvasmányélménynek kitűnő, eszmeiségét tekintve pedig elgondolkodtató és felemelő, hiszen a hősök fénye nem halványulhat el sohasem.
Tölgyesi Tibor

Alfred Lansing
A Déli-sark foglyai

Park Könyvkiadó 2018.
Ára: 3950 Ft