Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek fellépésével indul a több mint 100 programból álló eseménysorozat. A nyitóestet a Zeneakadémiáról élőben online és díjmentesen közvetítik.

A Cziffra örökége című ünnepi nyitóeseménnyel indul 2021. február 9-én 19:30 órakor a több mint 100 programot kínáló Cziffra György-emlékév.  A nyitóestre Balázs János, az emlékév művészeti vezetője olyan művészeket kért fel, akik közvetlenül tanulhattak a legendás zongoraművésztől. A fellépő négy kiváló zongoraművész pályája során továbbvitte azt a művészi örökséget, amit a Mestertől kaptak. Nemcsak zongorajátékukkal, hanem különlegességként személyes élményeken, emlékeken keresztül is felelevenítik a Cziffra Györgytől kapott szellemi örökséget.

Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia habilitált egyetemi tanára, volt tanszékvezetője zongoristák generációit indította el a pályán. Mind nemzetközi művész, mind oktatói karrierjének fontos állomása volt a Cziffra György által alapított senlis-i Liszt Ferenc Auditorium is, ahol vezető tanárként segítette a fiatalokat. Mocsári Károly, a Cziffra Fesztivál visszatérő vendége, a Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója a Cziffra Alapítvány egykori ösztöndíjasaként és a Cziffra Alapítvány zongoraversenyének nyerteseként indulhatott el a nemzetközi koncertéletben. Bogányi Gergely személyesen tanulhatott Cziffra Györgytől, kurzusokon vehetett részt, és nemzetközi művészpályáján a mai napig viszi tovább a tőle kapott zenei örökséget. Köztük a legfiatalabb, Balázs János személyesen nem ismerhette Cziffra Györgyöt, mégis a világhírű zongoraművésznek köszönheti, hogy ezt a pályát választotta, így a kezdetektől szeretettel gondozza és menti át a Mester szellemi hagyatékát a ma embere számára. A program házigazdája Bősze Ádám zenetörténész. Az esten bejátszások lesznek láthatók Kékesi Attila és Havas Miklós A Virtuóz című dokumentumfilmjéből.

2021. február 09. (kedd), 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem
Cziffra Öröksége – A Cziffra György-emlékév nyitóeseménye

Közreműködik: Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly, Balázs János; házigazda: Bősze Ádám

Chopin: Asz-dúr Impromptu, op. 29, Fisz-dúr Impromptu, op. 36, a-moll keringő, op. 23 No. 2 (Bogányi Gergely),
Liszt: Obermann völgye, Beethoven–Liszt: IV. szimfónia / 3. tétel (Mocsári Károly),
*** Chopin: 2 prelűd (C-dúr, Asz-dúr), Liszt: Szerelmi álmok,
Debussy: Claire de lune, Rahmanyinov: gisz-moll prelűd (Dráfi Kálmán),
Ponce–Balázs: Estrellita, Puccini–Balázs: Lauretta áriája, Brahms–Cziffra–Balázs: 5. magyar tánc,
Strauss–Cziffra–Balázs: Reminiszcenciák (Balázs János)

A koncert online díjtalanul megtekinthető a cziffra100.com weboldalon és a Cziffra György Fesztivál Facebook-oldalán.

Kiemelt szponzor: MVM

A szervezők a további programokról és a járványügyi szabályokhoz alakított dátumokról folyamatosan tájékoztatják a közönséget.

További információ: www.cziffra100.com