Hol találkozhatunk Kolonits Klárával a nyáron?

636

Tudja, hogy nagyon sok rajongója van, akik kiemelt figyelemmel kísérik szinte minden fellépését és elragadtatással beszélnek a személyiségéről, a hangjáról és a szerep megformálásairól. Ha jól tudom elsősorban nem operaénekesnek készült?

Igyekszem közvetlen kapcsolatban maradni azokkal az emberekkel, akiknek fontos a személyem vagy a művészetem, de úgy érzem ez a rajongás nem csak a személyemnek, hanem inkább egy jelenségnek szól, amit leginkább úgy tudnék körül írni, hogy “Sose add fel!” Igen későn döntöttem az éneklés mellett, mert először képzőművésznek készültem, utána pedig karmester szerettem volna lenni. A késői pályakezdés után sok-sok kitérő, vidéki színházak, Operett színház és külföldi fellépések után érkeztem el a Magyar Állami Operaház színpadára, ahol először nem a későbbi szerepkörömben léptem fel. Mire sok nehézség után végre magamra leltem, megtaláltam azokat az embereket is, akiknek fontos lett, hogy mit és hogy adok elő.

Melyek a legkedvesebb szerepei és miért? Érezte valamelyiknél azt, hogy ez pályájának csúcsa?

Legkedvesebb szerepeim Verdi, Donizetti, Bellini és Erkel operáinak női főszerepei, a teljesség igénye nélkül: Violetta, Lucia, Elvira, Melinda és Szilágyi Erzsébet. Mert ezek számomra hangilag és szerep formálásilag a leggazdagabb és legsokoldalúbb szerepek, amelyekben teljes női sorsokat lehet megélni a színpadon. Majd visszanézve a pályámról fog a csúcspont kiderülni.

A rajongótábora úgy látja, hogy lubickol a bel canto műfajban. Mitől váltak érdekessé ezek a szerepek?

Azért, mert a szerzők sok alkotói szabadságot hagytak meg az énekesnek, sokféle egyéni díszítésre, variációra nyílik lehetőség, és az ember így mindig személyes és jelen idejű tud maradni, a közönség pedig hálás, ha érzi, hogy valami frisset, elevent kap!

Létrehozott egy sikeres produkciót Bel Canto Reloaded címmel. A nyár folyamán hol találkozhat ezzel a közönség? Úgy hallottuk, hogy az Ördögkatlan Fesztiválon is részt vesz, milyen szerepkörben?

Ezen a nyáron most ez a produkció pihen, helyette az Ördögkatlan fesztiválon Verdi lesz a középpontban, fellépek a Requiemben augusztus 4-én , és a kedvenc Verdi áriáinkból összeállított duett esten László Boldizsárral augusztus 3-án. Mindkét koncert Beremenden a szabadtéri színpadon lesz.

Ezenkívül a nyáron még milyen programokon találkozhatunk Önnel?

Júliusban Verdi Attilájában Odabellát éneklem Nürnbergben Peter Konwitschny rendezésében, majd Július 29-én Martonvásáron éneklek Beethoven: Krisztus az Olajfák hegyén című oratóriumában, a Nemzeti Filharmonikusokkal.