Karen Christopher

A Scallabouche Színház, melyet Alexis Latham hozott létre, folyamatosan arra törekszik, hogy előadásaik az improvizáció eszközeivel gondolkodásra késztessék a nézőiket.  A Going Home című, ritkán látható darab arról szól, hogyan is lehet külföldiként beilleszkedni a magyar társadalomba, vagy éppen egyéb más kultúrákat elfogadni. Az egyik meghatározó vezérfonal az, hogy hol is találjuk meg otthonunkat a világban, mitől válik valami a végső otthonunkká? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat az előadásban a nemzetközi rendezők és színészek: Messaoudi Emina, Almási Réka, Karen Christopher és Alexis Latham. Minden szinten szokatlan rendezéssel találkozhatnak a nézők a Jurányi Inkubátorházban október 26-án és 27-én.

Szabó Réka

A felkért művészek munkái egyfajta tükörképei egymásnak: egy amerikai rendező Magyarországon egy magyar színésznőt rendez, miközben egy magyar rendező egy Magyarországon élő angol színésszel dolgozik. Mindez lehetőséget ad arra, hogy a rendezők a különböző hátterükből kiindulva és a különböző hozzáállásuk alapján reflektáljanak egymásra és kulturális párhuzamokat találjanak. Almási Réka  filmrendezőként természetesen nagyon filmszerűen nyúlt a történetéhez – sőt, használ is mozgóképet az előadásban –, míg Karen Christopher (az egykori világhírű chicagói performansz-csoport, a Goat Island tagja) absztrakt nézőpontból indult ki, és a véletlenekre koncentrált. Érdekes látni, hogyan szivárognak be az előadásba a különböző kulturális tapasztalatok és a különböző otthonok, amik befolyásolták, hogy ők hogyan látják az otthon fogalmát. Mi történik, amikor ezek a széttartó valóságok találkoznak? Termékeny és kreatív találkozás lesz, vagy csak csalódást és fájdalmat eredményez?

A Scallabouche 2000-es megalakulása óta elsősorban improvizációval foglalkozik. A rögtönzés szabályainak megfelelően a társulat útját sosem tervezték meg előre, hanem a pillanat kihívásaira válaszoltak, ezért is fontos, hogy a Going Home megszületésében a világ és hazai társadalmi változások jelenleg ennyire erősen benne vannak.

Előadások időpontjai: október 26. 19.30 óra és október 27. 18 óra ; Jurányi Inkubátorház
www.scallabouche.com