Kép forrása: Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai Stravinsky-programjukkal újabb európai turnéra indulnak: Antwerpen, Amszterdam és Udine koncerttermei várják a magyar együttest, akik ezúttal sem hagyják meglepetés nélkül a közönséget.

De a budapesti zenekedvelők sem fogják hiányolni a zenekart, hiszen az alábbi időpontokban és helyszíneken mi is találkozhatunk velük:

2019. február 17–18–19.
Müpa
Stravinsky: vad, modern, elkábít

Igor Stravinsky megváltoztatta a zenetörténelmet sokkoló, modern nyelvezetével. Provokatív volt és pimasz, okos és humoros. Híveit és ellenfeleit is zavarba hozta állandóan változó stílusával. A Budapesti Fesztiválzenekar a szerző legnépszerűbb darabjaival és néhány ritkasággal készül februári koncertjeire. Az igazi nagyvadak közül elhangzik a Zsoltárszimfónia és a Tavaszi áldozat is. Miért izgatja Fischer Iván fantáziáját a Tavaszi áldozat? Mi miatt fulladt botrányba a darab bemutatója? Milyen az ősemberek dallama? Lehet-e a zenének olyan hatása, mintha valamilyen tudatmódosítót szednénk?

Videó ajánló: A BFZ zeneigazgatója a zongora mellett ülve erről mesél:

A február 19-i koncertet a zenekar Facebook oldalán és a honlapján is követheti a közönség.

2019. február 27–28. és 2019. március 2.
Müpa
Francia bohémvilág, romantika

Az elbűvölő francia bohémvilágból az orosz népmesék miliőjébe repít a koncert, amelyen az izraeli karmester, Pinchas Steinberg kalauzol végig. Bizet elbűvölő szimfóniája fiatalos lendülettel, Sosztakovics csellóversenye személyes vallomással kecsegtet. A hangverseny a romantikus zene egyik leghíresebb darabjával, az Egy kiállítás képeivel zárul. Az est szólistája Alekszandr Knyazev, akit Rosztropovics méltó utódjának tartanak.

2019. március 7–8.
Zeneakadémia
Egy koncert tele napsütéssel

Hév, könnyed elegancia és sok-sok zsenialitás. Tavaszköszöntő márciusi hangversenyen elhangzik Haydn humorral teli 80. szimfóniája, egy fényes és ünnepélyes, hegedűszólókkal tarkított Mozart-szerenád, és egy különleges tubaverseny, amelyben egy pillanat alatt megváltozhat minden. Vezényel: Takács-Nagy Gábor, a tubaverseny szólistája: Bazsinka József.