Igazi különlegességgel készül a BÁV a nyári szezonra: Az ezüst aranykora – Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról című tárlata arra vállalkozik, hogy bemutassa hazánk ezüstművességét a 16. századtól a 20. század fordulójáig. A 12 fontos hazai gyűjteményből származó, közel 150 alkotás reprezentatív képet ad a korszak ötvösművészetéről. A mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők június 18-tól augusztus 31-ig ingyenesen a BÁV Apszistermében. A kiállítás része a BÁV 100 éves aukciós jubileumi ünnepségsorozatának.

Az ezüsttárgyak mindig is népszerűek voltak, használati- és dísztárgyakat egyaránt előszeretettel készítettek ezüstből, értékük miatt pedig alkalmasak voltak kincs felhalmozására is. A BÁV abban a különleges helyzetben van, hogy közel 100 éves aukciós múltja során az ezüsttárgyak szinte minden fontos gyűjtőjével kapcsolatba került, így a szakértők a kiállítás anyagának összeállításakor a legkiemelkedőbb műalkotásokból és a nagyközönség által eddig ismeretlen mesterművekből is válogathattak. A 12 fontos hazai gyűjteményből származó, közel 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

A magyar ötvösművészetről eddig nem rendeztek ilyen átfogó kiállítást magángyűjteményekből, ráadásul a tárlathoz egy katalógus is készült, amelyben a tárgyak leírása mellett a rajtuk látható különleges próbabélyegek, mesterjelek és évbetűk is megtalálhatók. 1920-ban, azaz jövőre lesz száz éve, hogy a BÁV megrendezte első művészeti aukcióját. Ez a kiállítás a jubileumi ünnepsorozat első állomása, amellyel Magyarország legrégebben működő vállalata tevőlegesen is részt kíván venni a nemzeti kulturális kincsek felkutatásában és megőrzésében, a műtárgyak által közvetített kultúrtörténet megismertetésében.

A kiállítási anyagot földrajzi területenként csoportosították a rendezők. A vitrinekben a műfaj szinte valamennyi jellegzetes típusa felvonul, legyen szó étkezési ezüstökről, kegytárgyakról, használati- és dísztárgyakról vagy éppen különleges gyűjtői ritkaságokról. A tárlaton Buda ötvösségét többek között a török hódítás után felszabadult ötvösök jellegzetes, három toronnyal, majd várkapuval jelzett remekei képviselik. Igazi csemegének számítanak azok a gazdagon faragott tajtékpipák, amelyekhez a pesti, budai céhek mesterei mellett a Zichy család óbudai birtokán megtelepedett független ötvösök is készítettek ezüst szerelékeket.  A Kelet-Magyarországot bemutató résznél érdemes elmélyülni a debreceni Koromzay Dániel barokk stílusú misekelyhének virtuóz díszítéseiben, míg Nyugat-Magyarországot sok más mellett a Pápán készült só- és fűszertartók letisztult, elegáns formái képviselik. A kiállítás legszebb borkóstolói és páratlan szépségű díszkanalai a Felvidék besztercebányai műhelyeiből kerültek ki, de a kecses késmárki empire boroskanna vagy a pazarul díszített rimaszombati talpas pohár is a térség gazdagságáról árulkodik. A Délvidék ezüsttárgyait többek között egy aradi barokk cibórium és egy szabadkai biedermeier cukordoboz mutatja be. A legendás erdélyi műhelyek virágzása annak is köszönhető, hogy a 16. századtól a török portának adandó éves adó nagy részét ötvöstárgyakban kellett beszolgáltatni. A nagyszebeni, brassói szász, illetve a kolozsvári magyar mesterek mellett az ezüsttörténeti szempontból eddig kevésbé ismert városok, mint Beszterce vagy Fogaras mestereinek munkáit is jobban megismerhetjük a tárlat anyagából. Ebből a térségből került ki a kiállítás legrégebbi tárgya is, egy 1596-ban készült erdélyi talpas pohár. 

A kiállítás június 18. és augusztus 31. között ingyenesen látogatható a BÁV Apszistermében (1053 Budapest, Bécsi utca 3.), hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig.