2021-ben november 6. és 21. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, amely a legjobb világ- és népzenéit viszi el Makovecz Imre tereibe. A programsorozat zárásaként november 20-án, Budapesten a Nemzeti Táncszínházban kerül sorra a kétrészes gálaest, melynek keretében az első részben a Héttorony című táncszínházi előadást tekinthetik meg. A második részben – a Makovecz Imre-díjak ünnepélyes átadása után – Kiss Ferenc szerzeményei komolyzenei kísérettel szólalnak meg Vedres Csaba, Vizeli Máté és Grünvald László hangszerelésében, Novák Péter és az Etnofon, valamint a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában. Vezényel Makovecz Pál.

Aznap 11 órakor a fesztivál szervezői, a mester barátai és tanítványai megkoszorúzzák Makovecz Imre egykori lakhelyén található emléktábláját. (XI. Villányi út 8.)

Tíz éve halt meg Makovecz Imre, de emléke, kisugárzása, szellemi hagyatéka tovább munkál örökségében – idén novemberben is megrendezik tiszteletére a határokon átívelő Héttorony Fesztivált. A 2021-es a tizedik Héttorony Fesztivál, mely során ismét a legjobb világ- és népzenei alkotások töltik meg Makovecz Imre tereit határon innen és túl.

NOVEMBER 20. – Nemzeti Táncszínház

19:00 A Héttorony Fesztivál gálaműsora

A záróesemény helyszíneit az elmúlt tíz évben mindig úgy választották meg a szervezők, hogy a befogadó tér szellemisége kapcsolódjon a Makovecz Imre által képviselt szerves gondolkodáshoz. A Nemzeti Táncszínház idén első alkalommal ad otthont a fesztivál gálaműsorának. Az épület impozáns előterében november 5-20. között megtekinthetők Makovecz Imre rajzai, tervei és épületmakettjei. A kiállítás címe: A világban benne van a Teremtő

Első rész

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, amely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. A pavilon zenéjét Kiss Ferenc szerezte, amely a magyar világzenei szcéna egyik emblematikus alkotásává vált. Erre a muzsikára és a zeneszerző egyéb sikeres darabjaira született meg a Héttorony c. táncszínházi előadás.

Zeneszerző, zenei rendező: Kiss Ferenc
Zenei szerkesztők: Novák Péter, Küttel Dávid
Jelmeztervező: Túri Erzsébet
Látványterv: JuZso
Díszletterv: Turi Attila
Koreográfusok: Appelshoffer János, Fitos Dezső, Foltin Jolán, Horváth Zsófia, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor
Tánckarvezetők: Bonifert Katalin, Soós Gyula András
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

Második rész

Az est második részében – a Makovecz Imre-díjak ünnepélyes átadása után – Kiss Ferenc szerzeményei komolyzenei kísérettel szólalnak meg Vedres Csaba, Vizeli Máté és Grünvald László hangszerelésében, Novák Péter és az Etnofon, valamint a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában. Karmester Makovecz Pál.
A világzenei szcéna patinás, de folyton újító csapata az Etnofon. A külföldön is híres Kolinda és Vízöntő együttesek frontembere, Kiss Ferenc alapította 1992-ben, elsősorban saját művei megszólaltatásának szándékával. A népzene elfeledettnek vélt és élő hagyományaira alapozva egy olyan autonóm zenei stílust alakított ki az évtizedek során, melyben egy elementáris ősi lét üzenetei találkoznak a modern ember bonyolult élményvilágával. Így az Etnofon hangzásában a korszerű elektronika használata mellett jelentős szerepet kapnak az akusztikus népi hangszerek, a tradicionális játék- és díszítéstechnikák. A dalok szövegeiben pedig az archaikus költészet elemei. A társulás különböző progresszív zenei műfajok képviselőiből verbuválódott. Néhány éve csatlakozott hozzájuk Novák Péter is, aki az énekes frontember szerepét vállalta fel.
Tematikus előadásaik, szimfonikus kísérleteik, táncszínházi projectjeik, lemezeik, filmjeik, mind a szerves gondolkodás és a magyar kortárs művészet értékálló teljesítményei.

Tagjai:
Gyulai Csaba – ütőhangszerek
Kiss Ferenc – hegedű, koboz, buzuki, ének
Kuczera Barbara – hegedű, ének
Küttel Dávid – zongora, szintetizátor, harmonika, ének
Küttel Vince – gitárok, ének
Novák Péter – ének, gitár, basszusgitár
Nyíri Sándor – dob
Szokolay Dongó Balázs – szaxofon, tárogató, duda, furulya, doromb

A Zárógála beharangozó klipje: