Hét díjazott a kiválók közül

Vannak emberek, akiknek a megnyilatkozásait olvasni nem csak élmény, de egyúttal olyan értékeket is ad, ami szebbé, jobbá teheti a mi életünket is. Ebben a kötetben hozzájuthatunk ezekhez a forrásokhoz.

A XXI. Század Társaság alapította Hazám-díjat 2001 óta minden évben odaítélik 7-7 olyan szellemi kiválóságnak, akik életükkel erre elismerésre méltóak, életműveikkel pedig olyan értékeket hoztak létre, mely kiemelkedő. A díj átadásáról a Társaság tagjai döntenek, s a kitüntetéshez – 2005 óta – készül egy-egy életinterjú is, melyeket egy kötetben, nyomtatott formában ad közre a Kossuth kiadó. Ezeket az interjúkat az utóbbi 5 évben László Ágnes újságíró, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője írta, illetve állította össze.

A nemrég megjelent legutóbbi kötetben szereplő díjazottak az élet más-más területéről jöttek, alkotó, tudományos, vagy művészeti tevékenységük eltér egymástól. Abban azonban mindenképpen rokonlelkek, hogy életművükkel a szebbre, a jobbra törtek, elért eredményeikkel pedig olyan szintre jutottak el, ami követendő példát állíthat mindenki elé.

Érdemes egyenként felsorolni a kötet szereplőit, hisz ezáltal is kedvet kívánunk csinálni a kötet elolvasásához.

A névsor szerinti megjelenés alapján a legutóbbi év díjazottjai között ott találjuk Bálint György kertészmérnököt, a TV műsorokból milliók által ismert, végtelenül szimpatikus Bálint Gyuri bácsit. A következő interjú Bródy Jánossal – vagy évtizedek óta ismert becenevén Tinivel – készült, azt hiszem, ha valaki ennek az előadóművésznek, zeneszerzőnek a nevét nem ismeri, az az utolsó 50 évben egy hónapot sem élt Magyarországon. Csányi Vilmos biológus (etológus) az MTA tagja akkor lett igazán ismert és népszerű mindenki előtt, amikor könyveiben is publikálta a kutyákkal folytatott kutatásait, felállította elméletét, mely szerint kutyáink nem mások, mint a szőrös gyermekeink. Egyed Ákos történész neve talán inkább csak a szakmai berkekben ismertebb. Azonban rendkívül sokat tett az erdélyi magyarság, a székelység érdekében – aminek XX. századi kálváriáját saját bőrén is megtapasztalta – mindig kiállva tudósként és emberként is szülőföldje, vérei mellett. Aki járt már színházban, vagy nézett valaha televíziót, annak Jordán Tamás színművész, rendező, színházigazgató neve – és természetesen arca, gesztusai – elevenen élnek az emlékezetében. Ez a kiváló színházi ember, most a vele készült interjú kapcsán még közelebb kerülhet szeretett közönségéhez. Talán néha megfeledkezünk róla, de kitűnő irodalmi nagyságokat nem csak az irodalmi lexikonok lapjain, az iskolai irodalomkönyvekben találunk, vannak olyanok is, akik itt élnek közöttünk, s talán nem is tudjuk, de mindennap összefuthatunk velük akár az utcán is. Közéjük tartozik az egyik  mostani díjazott – egyébként már a Kossuth- díjnak is a tulajdonosa – Rakovszky Zsuzsa író, költő is aki fáradhatatlanul él és dolgozik szülővárosában Sopronban. Vannak emberek, akik neve szinte már fogalommá vált, s mindenképpen közéjük tartozik Vitray Tamás, akit csak szeretettel úgy emleget a köznyelv, hogy „a Vitray”. A kötetben a Kossuth-díjas újságíró médiaszemélyiségként van megjelölve, de számunkra ő volt az, aki átéléssel közvetítette a sportmérkőzéseket, számos nyelven beszélve készített interjúkat hírességekkel, meghonosította a hazai tévézésben a beszélgetős show-k műfaját.

Hét kiválóság nyilatkozatait, megnyilatkozásait olvashatjuk ebben az interjúkötetben, ami segít még jobban megismerni őket, miközben néha vidám, néha keserédes, de mindenképpen értékes gondolataikat, életfelfogásukat tálalja elénk a kötet szerkesztője.
Tölgyesi Tibor

László Ágnes
Értékteremtők 2018

Kossuth Kiadó 2018
Ára: 2990 Ft