Szerte a világban ismert a Székelyföld, amely az egyik legnagyobb példányszámban megjelenő, határon túli kulturális folyóiratként március 29-én 18 órától a szentendrei MANK Galériában is bemutatkozik. A 22 éve alapított havilap a magyar irodalommal foglalkozik, azon belül pedig kiemelten az erdélyi kultúrával.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. új irodalmi rendezvénysorozatot indít el 2019. március 29-én, pénteken, 18 órakor a MANK Galériában. A Határon túli irodalmi műhelyek bemutatkozása című sorozat első rendezvényeként a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztőit hívta meg irodalmi kerekasztal-beszélgetésre.

A több mint ezer előfizetőt magának tudó kulturális folyóirat olvasmányos módon, szakmailag magas színvonalon képez hidat a magyarországi és a határon túli magyar irodalom között.

A Székelyföld gyakran követi a járatlan utat, és habár a magyar nyelvű irodalom teljes spektrumával foglalkoznak, természetesen kiemelten figyelik Erdély, a Vajdaság vagy éppen a Felvidék irodalmi terméseit. De nemcsak a sűrűn lakott magyar területek íróit igyekeznek bemutatni, jelent meg náluk már Norvégiában alkotó magyar író műve, illetve több alkalommal közöltek kizárólag román irodalmi terméseket bemutató lapszámot is.

A beszélgetésen a szerkesztőséget a főszerkesztő, Lövétei Lázár László József Attila-díjas költő, valamint a szerkesztők közül Fekete Vince József Attila-díjas költő és Molnár Vilmos József Attila-díjas író fogja képviselni. A beszélgetést követő szépirodalmi blokkban a három alkotó saját verseiből, novelláiból is felolvas majd. A beszélgetés során bepillantást nyerhetünk egy erdélyi szerkesztőség munkájába, a szerkesztés kulisszatitkaiba, a folyóirat laptörténetébe, jelenébe és a jövőbeli terveibe is.

A Hargita Kiadó által megjelentetett Székelyföld kulturális folyóiratot 1997-ben alapította meg Ferenczes István. A havonta megjelenő folyóirat az erdélyi Csíkszeredában jelenik meg 194 oldalon, gazdagon illusztrálva. A lap küldetése szerint az összmagyar irodalmi és kulturális élet igényes megjelenési felülete.

Az est háziasszonya Mirtse Zsuzsa, a MANK Nonprofit Kft. művészeti tanácsadója. Az estet Szokolay Dongó Balázs Artisjus- és Prima-díjas zenész népzenei ihletésű improvizatív zenéje teszi még különlegesebbé. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Helyszín: MANK Galéria – Szentendrei Régi Művésztelep, 2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.

Időpont: 2019. március 29., péntek, 18 óra