Kép forrása: MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofig Kft.

Idén először vett részt a Művészetek Völgyében, és töltötte meg saját, taliándörögdi udvarát alkotóművészettel a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A MANK ArtPorta foglalkozásain csaknem ezer kitűzőt készítettek, a foglalkozásokon negyven liter festék fogyott, több mint háromszáz ív rajzlapot festettek meg, és naponta mintegy ötven újrahasznosított ékszert készítettek az érdeklődők.

“Udvarunkkal a kortárs művészet népszerűsítését tűztük ki célul, amely missziót várakozásunkon felül tudtuk teljesíteni, hiszen minden nap szép számmal látogattak meg minket a völgylakók” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. 

A MANK ArtPorta közös alkotásra, a kortárs művészet megismerésére invitált mindenkit, és mindeközben a közönség a Völgyben fellépő zenekarokkal találkozhatott, Cseh Tamás dalait hallgathatta meg, vagy éppen Lévai Balázs legújabb, Pécsi szál című filmjét nézhette végig. Bemutatkozott továbbá a fesztiválon az Úton van a Cziffra Központ kulturális roadshow is: július 27-én az egésznapos színes forgatagban a roma művészettel ismerkedhettek meg a látogatók. 

Érdeklődéssel fogadták a Nézőképző előadásra érkezők a művészet világába bevezető előadásokat, melyek között akadtak kifejezetten provokatív témákat feszegető beszélgetések, például a minimalizmussal kapcsolatos vita is. Igyekeztek az előadók más művészeti témaköröket is kimozdítani a megszokott kontextusukból, például a street artról szóló előadás az ókori falfreskókkal, a filmművészet a gótikus katedrálisokkal indult.

Nagy sikerrel zajlott a közös alkotás, a közönség hálásan fogadta, hogy olyan anyagokkal dolgozhattak, mint például vászon és az akril festék, amelyeket sokszor kevésbé engedhetnek meg maguknak az alkotni vágyók. Érdekes volt az is, hogy nemcsak a gyermekek, hanem sok felnőtt is örömét lelte az alkotásban, a művészi kibontakozáshoz pedig a MANK művészettörténészek és fiatal képzőművészek segítségét is biztosította. Mindemellett Horváth Gergő rádiós műsorvezető a Művészetek Völgye fellépőivel beszélgetett az ArtPorta udvarán, amelyekből megtudhattuk, hogyan gondolkodnak a jelent és a jövőt meghatározó szereplők önmagukról és a zenei életről.

A MANK segítségével elindult az első műgyűjtő játék is a Művészetek Völgye történetében. A játék arra adott alkalmat a szervezőknek, hogy nyolc kiemelkedő tehetségű kortárs alkotó installációját helyezze el a fesztivál udvaraiban, ezzel is elősegítve ismertségüket és a kortárs művészet népszerűsítését.