A Mai Manó Ház 2019. augusztus 28. – október 6. között látható kiállításának fókuszában az orosz tudós és fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909 és 1915 között készített színes fotográfiái, a korai színes fényképezés területén elért izgalmas eredményei állnak.

Az eredetileg kémikus végzettségű Prokugyin-Gorszkij korát megelőzve, már az 1900-as évek első évtizedeiben jelentős fototechnikai eredményeket ért el színes fotóival. A fotográfus kísérleteit II. Miklós orosz cár támogatta, akinek megbízásából több éven át dokumentálta a cári birodalmat. Fényképezőgépének segítségével feltérképezte, megörökítette és katalogizálta a cári birodalom tájait, lakosait, szakrális és civil épületeit. Leghíresebb képei közé tartozik Lev Tolsztoj orosz íróról készített színes fényképe. A képeket utazásairól hazatérve a nagyközönség számára szervezett vetítéseken mutatta be. Korán felismerte a médiumban rejlő edukációs lehetőségeket; hogy tömegeket tud elérni és tájékoztatni a fotográfia segítségével. A valóság rögzítésére egy saját maga által tervezett, három színszűrővel rendelkező fényképezőgépet használt. a képek bemutatásához pedig egy hasonló elven működő vetítőgépet, melyet szintén saját maga tervezett.

A fotográfia Prokugyin-Gorszkij számára megoldandó technikai problémákat, a dokumentálás lehetőségét és művészeti kihívást is jelentett. Ránk hagyott életműve nemcsak a felsoroltak miatt jelentős, hanem képei utóélete miatt is.

A kép és a látás egymáshoz való viszonya, a színkísérletek, a fotográfia építőelemeinek mibenléte a mai napig a fotográfiai vizsgálódások középpontjában áll, ezért fontos, hogy kortárs művészek munkáin keresztül a néző ezekről a kísérletekről, alkotói reflexiókról is képet kapjon.

Kiállítók: Szergej Prokugyin-Gorszkij (RUS), Balogh Rudolf (HUN), Biró Dávid (HUN), Eperjesi Ágnes (HUN), Liz Nielsen (USA) és Bill Sullivan (USA)

Kurátor: Barta Edit

Megnyitó: augusztus 27. 18.00

További információ:
www.maimano.hu