2020. február 29-én (szombaton) 17 órakor három kiváló zenész Miranda Liu, Szabó Judit és Szalai Éva kamarakoncertjét hallgathatjuk a Rákoshegyi Bartók Zeneházban. Műsoron Debussy és Ravel egy-egy műve szerepel.

Miranda Liu sok nemzetközi versenygyőztese a 22 éves hegedűművész, aki a közönség és a kritikusok elismerését egyaránt kivívta tökéletes (Oberbayerisches Volksblatt) és briliáns (Salzburger Nachrichten) technikájával és lenyűgöző előadásmódjával. Több száz koncertet adott szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként a világ számos országában. Szólistaként olyan  zenekarokkal lépett fel, mint a Concerto Budapest, a New World Symphony, a Las Vegas Philharmonic, a Rhode Island Philharmonic Orchestra, a Litván Nemzeti Filharmonikusok, a Norddeutsche Philharmonie Rostock, a Philharmonie Salzburg vagy a Román Rádió Szimfonikus Zenekar. Csak néhány azon kiemelkedő zenészek közül, akikkel kamarakoncerteket adott: Borbély László, Zakhar Bron, Klenyán Csaba Irma Kliauzaite, Környei Zsófia, Lakatos György, Szabó Judit, Várjon Dénes, Radovan Vlatkovic. Miranda Liu a világ neves koncerttermeinek visszatérő fellépője. A hegedűművésznő eddigi legfontosabb fellépéseinek helyszínei: Carnegie Recital Hall, Verizon Hall, Veterans Memorial Auditorium, New World Center, Croatian Music Institute, Lithuanian National Philharmonic Hall, Radio Society Concert Hall – Bukarest, Liszt Ferenc Zeneakadémia – Budapest, Palacio de Festivales de Cantabria, Wiener Konzerthaus, Mozarteum Salzburg. Miranda Liu 2007 és 2013 között tanult a salzburgi Mozarteumban, majd summa cum laude alapképzési és mesterképzési diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Perényi Eszter osztályában. Jelenleg az intézmény legfiatalabb doktorandusza. 2016 óta a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar és Magyarország legfiatalabb koncertmestere, 2017 óta a Central European String Quartet alapító-első hegedűse.

Szalai Éva „játékát lenyűgöző muzikalitása, nemes előadása és a zene iránti mélységes elkötelezettsége teszi vonzóvá” – nyilatkozta róla Dmitri Bashkirov, egykori professzora a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián. A békéscsabai országos zongoraverseny Nagydíja (2005) után több nemzetközi zongoraverseny első díját is elhozta (Adilia Alieva Nemzetközi Zongoraverseny, 2008 – Franciaország, Alain Marinaro Nemzetközi Zongoraverseny, 2010 – Franciaország és Semper Music Nemzetközi Zongoraverseny, 2016 – Olaszország). Hazánkon kívül fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Chilében, Franciaországban, Hollandiában, Izraelben, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. Szólistaként Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt és Rachmaninov zongoraversenyeit adta elő, együttműködve a Kecskeméti és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Moszkvai Fiatal Virtuózokkal, a perpignani Collegium Mediterranée kamarazenekarával, a hágai Carpe Diem Szimfonikus Zenekarral, Santiago de Chilében pedig az Andrés Bello Egyetem kamarazenekarával. Kamarapartnerei voltak többek között az Accord Quartet, a Matangi Quartet, Karasszon Eszter, Miranda Liu és Vera Vaidman is. Játékát Őfelsége Vilmos Sándor holland király és családja jelenlétében is hallhatta a közönség.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéssel diplomázott 2011-ben, ahol Nádor György és Szokolay Balázs osztályában tanult zongorát, Gulyás Márta és Wagner Rita pedig kamarazenére tanította. További tanulmányait a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián Dmitri Bashkirov professzor vezetésével, valamint a hágai Királyi Zeneakadémián Naum Grubert professzor irányításával végezte. 2017-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója, készülő disszertációjának témája Alfred Cortot zongoraművész Chopin-interpretációja.

Szabó Judit 1994-ben szerezte diplomáját gordonka szakon. Életútját végigkíséri a kamarazene, azon belül a vonósnégyes; a Zeneakadémián alakult Auer vonósnégyes alapítójaként Devich Sándor, Kurtág György, Mihály András és Rados Ferenc óráit látogatta. Több alkalommal részt vett az Amadeus Vonósnégyes mesterkurzusán Londonban, számos díjat nyert nemzetközi versenyeken. Ezzel párhuzamosan 1992-től 1998-ig a Budapesti Fesztiválzenekar állandó tagja volt. 1998 és 2018 között a Keller Vonósnégyes csellistájaként folyamatosan koncertezett a világ olyan jelentős koncerttermeiben, mint a new york-i Carnegie Hall, a zürich-i Tonhalle, vagy a berlini Philharmonie. Hangversenyein többek között fellépett Perényi Miklóssal, Kocsis Zoltánnal, Ránki Dezsővel, Jevgenyij Koroljovval, Alekszej Ljubimovval, Heinz Holligerrel, Truls Mørkkal. Mesterkurzusokat tart Európában, Ázsiában, a Yale és a McGill Egyetemeken. Lemezei az ECM lemezkiadó gondozásában jelennek meg.  A kvartettezés mellett elkötelezett híve a 20-21. század zenéjének előadásában az UMZE Együttes tagjaként.  Jelenleg alapító tagja a Central European String Quartetnek és emellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének tanára.

Kamarakoncert:
2020. február 29. szombat 17 óra
Rákoshegyi Bartók Zeneház (1174 Budapest, Hunyadi utca 50.)

Műsor:
Debussy: Zongoratrió
Ravel: a-moll zongoratrió

Közreműködik:
Miranda Liu – hegedű
Szabó Judit – gordonka
Szalai Éva – zongora

Belépőjegyek:
1.500,- Ft

Jegyek rendelhetők a bartokzenehaz@bartokzenehaz.hu címen, vagy a (06-1) 257-1828 – as üzenetrögzítőn és az előadás előtt átvehetők a helyszínen.