Három fantasztikus bemutatóval búcsúzik 2018-tól a Katona

A Katona József Színház mindhárom játszóhelyén egy-egy bemutatóval búcsúzik a 2018-as évtől. A Kamrában Hegymegi Máté rendezésében a Jeanne d’Arc-ot, a nagyszínpadon Ascher Tamás rendezésében Az ügyet, a Sufniban pedig Tarnóczi Jakab e.h. rendezésében a Leláncolt Prométheusz-t láthatja a közönség. Mindhárom darab kiváló rendezést és fantasztikus színészi teljesítményt nyújt.

Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében

Kép forrása: Katona József Színház

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. De akkor miért kellett meghalnia? Ideológiai viták áldozata lett? Miért tagadta meg az az ország, amelyikért heroikus küzdelemmel harcolt? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe?

Jeanne d’Arc-ot 1431-ben Rouen városának piacterén máglyára veti az inkvizíció. A vád eretnekség és boszorkányság. Mindezek előtt legyőzi a francia sereggel az angolokat Orléans-nál, és megkoronáztatja a dauphint, azaz VII. Károlyt, aki ezután számos csatát nyer meg az ellenséggel szemben. 1456-ban Jeanne perét semmisnek nyilvánították és a lányt poszthumusz felmentették. A katolikus egyház pedig, Jeanne halála után majd’ ötszáz évvel később, 1920-ban szentté avatja.

Az orléans-i szűz története rengeteg alkotót ihletett meg, legyen szó szépirodalomról, képzőművészetről, zenéről, filmről vagy színházról. Alakja halhatatlanná vált.

Az előadás szövegkönyvét írta: Garai Judit

SZEREPLŐK
Mészáros Blanka
Dankó István
Elek Ferenc
Kocsis Gergely
Máté Gábor
Mészáros Béla
Rába Roland m.v.
Tasnádi Bence
Vajdai Vilmos

ALKOTÓK
Díszlet
Fekete Anna
Jelmez
Kálmán Eszter
Súgó
Fejes Vera
Világítástervező
Lohár Antal
Zene
Kákonyi Árpád
Dramaturg
Garai Judit
Asszisztens
Tóth Judit

Rendező
Hegymegi Máté

Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Az ügy – avagy a Normális Eljárás

Kép forrása: Katona József Színház

Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilin (1817 – 1903) – néhány filozófiai tárgyú írás mellett mindössze három drámát írt (Krecsinszkij házassága, Az ügy, Tarelkin halála), amelyek cselekménye részben, lazán összefügg, ám egymástól függetlenül is érthetőek és játszhatóak.

A Katona e trilógia keservesen mulatságos, húsbavágóan szellemes középső darabját mutatja be most a közönségünk, amelyben egy tisztes polgár, abban a hitben, hogy az igazság mellette áll, felveszi a harcot a hivatallal, annak hivatalnokaival és az őt szorongató korrupcióval.

Írta: Alekszandr Szuhovo-Kobilin
Fordította: Radnai Annamária

SZEREPLŐK
Herceg
Takátsy Péter
Muromszkij
Mészáros Máté m.v.
Varravin
Fekete Ernő
Tarelkin
Bányai Kelemen Barna
Lidocska
Rujder Vivien
Atujeva
Pelsőczy Réka
Nyelkin
Borsi-Balogh Máté e.h.
Ivan Szidorov
Bezerédi Zoltán
Zsivec
Rajkai Zoltán
Paramonov
Baki Dániel m.v.
Tyiska
Samudovszky Adrián e.h.
Csibiszov
Rohonyi Barnabás e.h.
Silo
Major Erik e.h.
Ibiszov
Lengyel Benjámin e.h.
Schmerz
Fröhlich Kristóf e.h.
Omega
Váradi Gergely e.h.

ALKOTÓK
Díszlet
Izsák Lili
Jelmez
Szakács Györgyi
Dramaturg
Radnai Annamária
Zene
Dargay Marcell
Világítás
Bányai Tamás
Asszisztens
Tiwald György

Rendező
Ascher Tamás

Dalok: Radnay Annamária és Dargay Marcell

Leláncolt Prométheusz

Kép forrása: Katona József Színház

Zeusz uralkodásának kezdetén járunk, abban a pillanatban, amelyben a világot újraosztják egymás közt a hatalmasok. Ebben a helyzetben Prométheusz veszélyes, mert mindent megtestesít, ami a frissen trónra lépő és pozícióját féltő olümposzi uralkodó, Zeusz számára rémisztő. Prométheusz egyedül önmagát fogadja el autoritásként, kételkedik, kérdez, ráadásul segít az istenkirály által megvetett, pusztulásra ítélt csoportnak: az embereknek. Nincs tehát más megoldás, mint elhallgattatni, elzárni őt a kíváncsi tekintetek elől, ember nem járta vidékre száműzni, ahol csak a szeleknek szónokolhat.

Zeusz azzal viszont nem számol, hogy ezzel a tettel éphogy elismeri Prométheusz jelentőségét, és akaratán kívül szobrot állít az elnyomó hatalom ellen örökké lázadó hérosznak.

Írta: Aiszkhülosz

SZEREPLŐK
Erő, Az Ókeaniszok kara
Bodnár Erika
Héphaisztos, Ókeanosz, Hermész
Vizi Dávid
Prométheusz
Dér Zsolt

Tóth Zsófia e.h.
Józsa Bettina e.h.

ALKOTÓK
Díszlet, jelmez
Giliga Ilka
Zenei munkatárs
Matisz Flóra Lili
Világítás
Balázs Krisztián
Dramaturg
Varga Zsófia
Asszisztens
Hornung Gábor

Rendező
Tarnóczi Jakab e.h.

Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott.