Fotó: Veikko Kähkönen

A Nemzeti Filharmonikusok Ferencsik bérletük záróhangversenyét május 16-án a kiváló finn karmester, a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarát több mint öt éve irányító Hannu Lintu vezényli a Zeneakadémián. 

A karmester pályája elképesztő gyorsasággal ível felfelé. Évadonként több zenekarnál is debütál az Egyesült Államokban, Japánban és más távol-keleti országokban, valamint Európa nagyhírű együtteseinél.


Fotó: Németh András Péter

STRAVINSKY: Gyászének, op. 5

Igor Stravinsky 1908 nyarán, Usztyilugban komponálta körülbelül tizenkét perces Gyászénekét akkor elhunyt tanára, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov emlékére. A művet sokáig elveszettként tartották számon, maga a zeneszerző is úgy tudta, hogy a partitúra a forradalom idején eltűnt. Majd a Korszakov Konzervatórium könyvtárának átrendezése közben megtalálták a mű kéziratos szólamanyagát, így a Gyászének 1909 után 2016-ban újra elhangozhatott Szentpétervárott.

PROKOFJEV: Sinfonia concertante, op. 125

Szergej Prokofjev 1948-ban ismerte meg Msztyiszlav Rosztropovicsot, amikor az akkor huszonegy éves csellóművész műsorára tűzte a zeneszerző I. csellóversenyét. Prokofjevet olyannyira lenyűgözte a produkció, hogy felajánlotta: Rosztropovics segítségével átdolgozza a harmincas években komponált művét. Az új inspiráció a lehető legjobbkor jött a zeneszerző számára. Azokban az években biztosított számára alkotókedvet, amikor zenéjét formalistának bélyegezték a Szovjetunióban.

STRAVINSKY: Zsoltárszimfónia

Serge Koussevitzky 1929 végén kérte fel Igor Stravinskyt egy szimfonikus mű komponálására a Bostoni Szimfonikus Zenekar fennállásának közelgő ötvenedik évfordulója alkalmából. A zeneszerző régóta dédelgetett tervét valósította meg: egy zsoltárszövegekből összeállított vokális szimfóniát komponált vegyeskarra (eredetileg férfikarra és gyermekkarra) és zenekarra.

SIBELIUS: VII. (C-dúr) szimfónia, op. 105

A legismertebb finn zeneszerző, Jean Sibelius az 1910-es évek közepétől kezdődően mély depresszióval küzdött. 1923–1924 fordulójának különösen világos, örömteli epizódja volt számára egy új szimfónia komponálása. Naplója tanúsága szerint 1923 októberében élete legsötétebb napjait élte meg, azonban október legvégén, az új művön dolgozva már így ír: „Csodálatos hangulatban vagyok. Az élet gazdag és mély.” Az „új mű”, azaz a VII. szimfónia ősbemutatójára 1924. március 24-én került sor.

Műsor:

Stravinsky: Gyászének
Prokofjev: Sinfonia concertante, op. 125
Stravinsky: Zsoltárszimfónia
Sibelius: VII. szimfónia (C-dúr), op. 105
Km.: Várdai István cselló, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hannu Lintu 

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:
2019. május 17., péntek, 19:30 Pesti Vigadó
JÓKEDV ÉS GYÁSZ
Stravinsky: Gyászének
Prokofjev: Sinfonia concertante, op. 125
Beethoven: VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93
Km.: Várdai István cselló, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hannu Lintu