Fotó: Henics Tamás

Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása június 4-én ünnepelné 73. születésnapját. Sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul dolgozott a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért. Ebből az alkalomból rendez emlékkoncertet a Hagyományok Háza június 4-én 19 órától.

A sokszorosan kitüntetett prímás és népzenekutató, Halmos Béla emlékére szervez emlékkoncertet a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre, a népzenész és népzenegyűjtő születése napján, ami egyben a trianoni békeszerződés aláírásának napja is.

Ő maga így nyilatkozott erről az egybeesésről „Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem.”

Halmos Béla, mind eredeti gyűjtéseket végző és feldolgozó folklórgyűjtőként, mind a városi revival mozgalom irányítójaként szerteágazó tevékenységet folytatott. A Sebő, majd a Kalamajka együttesek prímása, évekig a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Táncház Egyesület tiszteletbeli elnöke, az Országos Táncháztalálkozó elindítója, a Táncház Archívum létrehozója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik alapítója és tanára volt. Hagyatékában ilyen módon szervesen összefüggnek a népzenekutatással, azaz a tudományos munkával, a mozgalmi szervező, valamint az oktatói tevékenységével kapcsolatos dokumentumok. 

A koncert különleges lesz, hiszen Halmos Béla egykori zenésztársai, tanítványai is fellépnek majd, rajtuk kívül pedig két vándorhegedű-díjas előadó is színpadra lép. Az emlékkoncert szervezésében az alapvető koncepció a Kárpát-medence összes tájegységének megjelenítése volt, hiszen a táncházmozgalom kezdete nem csak Erdélyhez köthető.

A koncertet ingyenes táncház követi majd a Hagyományok Háza Halmos Béla termében, ahol a Borfolk zenekar muzsikál.

Közreműködik többek között: Sebő Ferenc, Csoóri Sándor és Fiai, Vizeli Balázs, Fábián ÉvaLipták DánielHorsa IstvánBorfolk zenekarVarsányi ZenekarBoglya együttes

Az est szerkesztői: Lőrincz BeátaSzékely LeventeVarga Zoltán és Vavrinecz András

Az est háziasszonya Varga Flóra, a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője lesz.