Hajnal Géza: „Göd előttem, Göd utánam”

Sikerül-e megszöknie a főhősnek a börtönből? Valóban ő követte el a gyilkosságot? Hajnal Géza: „Göd előttem, Göd utánam” című krimije a nagysikerű „Káépület” c. könyv folytatása.

Hámori Mártont, a Budapesti Műszaki Egyetem előadóját életfogytiglani börtönre ítélik gyilkosságért. A tanár 15 év után megszökik a váci börtönből. Hol találhat menedéket, sikerül-e valaha bebizonyítania ártatlanságát?

Előző regényével ellentétben az író most több helyszínen bonyolítja a cselekményt. A cím is utal arra, hogy a történet főként a Duna-kanyarban, a Szentendrei Szigetcsúcson, Leányfalun és természetesen Gödön játszódik, ahol az Egyetem mérőtábora is található. A regény kicsit utópisztikus, mivel a főhőst 2016-ban ítélik el és 15 év múlva szabadul, tehát egy teljesen más környezetet talál maga körül 2029-ben, a világ megváltozott. Hámori Mártonnak nemcsak saját múltjával kell megküzdenie, de környezete ismeretlenségével is. Vajon kire számíthat?

Hajnal Géza regénye magában foglalja az író gyerekkori és felnőttkori élményeit, olvasóit a festői Duna-kanyar páratlanul szép világába vezeti. Szeretete a Duna és a folyó menti települések iránt átsüt a cselekményen. A regényben szereplő karakterek ismerősök, barátok, kollégák személyiségét viselik. Természetesen megjelenik az író családja is és rajtuk keresztül a családi összetartás fontosságának üzenete.
Gál Andrea