Kép forrása: budapestinfo.hu

Budapest a négy évszak városa, és most elérkezettünk a télhez, ezen belül is az egyik legbensőségesebb időszakhoz, és ismét megnyitotta kapuit a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. Talán ennek a nívós rendezvénynek is köszönhető az, hogy 2019-ben Budapestet az utazók Európa legkedveltebb úti céljává választották. Így a hagyományokhoz híven az adventi és karácsonyi vásár feladata, hogy továbbra is megmutassa páratlan kulturális értékeinket, és példát mutasson a híres magyar vendégszeretetből.

Idén az innováció jegyében a tér nevét adó Vörösmarty Mihály-emlékmű egyedülálló téli lefedést kapott. A formabontó, ideiglenes építészeti munkáiról ismert Hello Wood stúdió friss szemlélettel nyúlt a Vörösmarty téren álló emlékmű téliesítéséhez. A szoborcsoport köré épített 10 méter magas, acélból készült, szakrális hangulatú pavilon, a november elején megnyílt karácsonyi vásár új ékköveként példaként szolgálhat más európai közterek számára is.

A főváros legszebb terén megrendezésre kerülő Budapesti Téli Fesztivál és Vásár 2019. november 8. és 2020. január 1. között egy hatalmas közösségi térrel várja a vásárolni és szórakozni vágyókat. A rendezvény kiemelt célja, a magyar népi és nemzeti tradíciók, és hagyományok ápolása, a családi vállalkozások által készített kézműves termékek megismertetése, a gasztronómián keresztül pedig a helyi termelők bemutatása.

Az idén sem marad el a téren található óriási el adventi koszorú négy gyertyájának vasárnaponkénti ünnepélyes keretek között, angyali kórus kíséretében történő meggyújtása, a Gerbeaud Ház impozáns fényfestése. A színpadon a vásár ideje alatt 160 nívós program – jazz, népzene, crossover, alternatív, blues, soul koncert, bábszínház, zenés-táncos előadások – várja a látogatókat. A játszóházban a családok és gyerekek gyertyaöntést, mézeskalács-sütést, gyöngyfűzést, nemezelést, és kosárfonás technikákat sajátíthatnak el. De a kicsik örömére az igazi finn Mikulás sem hagyja ki a rendezvényt. A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be.

Az idén a Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban a helyi adottságok miatt csak kevesebb pavilon került felállításra, de természetesen itt is a megszokott magas minőségű termékekkel és igazi vásári hangulattal várják az érdeklődőket.

Horváth Erika