1943: ebben az évben született az est karmestere, Hartmut Haenchen, valamint az a ritkán hallható Sosztakovics-szimfónia is, amelyet február 14-én vezényel a Müpában, és amelyet az egyik legragyogóbbnak tartanak mind közül.

Az első részben Brahms örökzöld hegedűversenyét dirigálja, a szólót pedig egy általunk jól ismert művész játssza. A Kossuth-díjas, Baráti Kristóf egyike Magyarország legjelentősebb hegedűművészeinek, akinek nemzetközi karrier és megannyi nagy sikerű lemezfelvétel áll a háta mögött.

A második részben pedig a sötét hangvételű, az ideológiai előírások ellenére tragikus kicsengésű, Sztálingrád alcímet viselő 8. szimfóniát hallhatjuk, amely a második világháború és az egész világtörténelem talán legvéresebb csatájának emlékére íródott. Hartmut Haenchen ma már az egyik legjelentősebb operadirigens Nyugat-Európában, noha Kelet-Németországban töltötte pályájának első húsz évét, és csak 1986-ban telepedett le Hollandiában, hogy az ottani zenei élet egyik fontos szereplőjévé váljon.

BRAHMS: D-dúr  hegedűverseny, op. 77
SOSZTAKOVICS: VIII. szimfónia (c-moll), op. 65
Km.: Baráti Kristóf – hegedű, Nemzeti Filharmonikusok

Vezényel: Hartmut Haenchen

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:
2019. február 18. hétfő, 19:30 – Várkert Bazár
Gin-Tonic – a Nemzeti Filharmonikusok kortárs + jazz sorozata

Vezényel: Hamar Zsolt 

A Nemzeti Filharmonikusok művészeinek előadásában elhangzó kortárs magyar kamaraművekre a jazz műfaj kiváló képviselői improvizálnak. Február 18-án Horváth Balázs, Solti Árpád, Gryllus Samu és Varga Judit egy-egy műve hangzik el, amelyre Szakcsi Lakatos Béla (zongora) improvizál. 

Bővebben:
w