Ha túl sok az baj, de egyébként nélkülözhetetlen!

Ennek a könyvnek a címe úgy hangzik, mint egy érdekfeszítő detektívregény, vagy egy világsztár különös napjait bemutató bulvárkiadvány. Ezeknél azonban sokkal izgalmasabb – és főleg tartalmasabb – hiszen témaválasztása mindenkinek a mindennapjaiban – s sokaknak sajnálatos módon – velünk élő valóságként van jelen.

Ez a könyv amellett, hogy sok – elsőre talán ijesztően hangzó – újdonságnak tűnő tudományos tényt közöl, remek stílusával valóban érdekes olvasmány. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy mostanában nyerte el a Mister Univerzum vagy a Tökéletes alakú Szépségkirálynő címet, annak talán nem kell (még) minden tanácsát azonnal megfogadnia, mindenki másnak azonban remek kapaszkodót nyújt ahhoz, hogy teste egészségesebb, tökéletesebb legyen. Mindezt pedig úgy, hogy nem csak az utat, hanem az úton való elindulás okát is közérthetően felvázolja előttünk.
Van egy sokat szidott, százszor elátkozott, mázsás ólomsúlyként reánk nehezedő szervünk – mert talán egyeseknek furcsán hangzik, ma már a szerveink közé soroljuk – amire mindenki csak haraggal gondol. De mielőtt teljesen elvetnénk a sulykot a zsírral kapcsolatban – mert hisz a minden ember szervezetében megtalálható kocsonyás anyagról van szó – érdemes elolvasni az Amerikában élő, indiai származású biokémikus rendkívül érdekes és sokszor szinte hihetetlen összeállítását. Nem is gondolnánk, hogy ahogy víz nélkül, úgy zsír nélkül sem létezik az ember számára élet. S itt most nem csak arra utalunk, hogy az agysejtjeink is tulajdonképpen zsírból állnak, hanem arra a tényre is, hogy minden sejtünk sejtfalának átjárhatóságát az azokat alkotó zsírmolekulák teszik lehetővé.
Sok mindenki szeretne megszabadulni a testében – a bőr alatt, vagy egyes szerveink körül – felhalmozódott feleslegesnek ítélt zsírmennyiségtől. Elég egyoldalúan, hosszú századokon át – még az orvostudomány által is – minden baj forrásának a szervezetünkben előforduló felhalmozott zsírt tekintették. Ma már azonban a modern műszeres kutatások, a rengeteg rendelkezésünkre álló eredmény alapján egyöntetűen elmondható, hogy a szervezetünknek zsírra igenis szüksége van. S hogy zsír nélkül nem csak nem élhetnénk, de soha meg sem születhettünk volna, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a női szervezetnek a peteérési ciklus beindulásához kell, hogy bizonyos százalékban – s ez közel van a 20 százalékhoz – zsírt kell tartalmaznia. Ha ez nincs meg, vagy hosszú időn át ez alá a színt alá csökken, akkor nem indul meg, illetve elmarad a menstruáció.
Természetesen a zsírfeleslegtől egészségünk megóvása érdekében jobb idő előtt megszabadulni. Ezzel a baj csak az, hogy az elhízást rengeteg tényező – köztük a genetikai háttér, a mozgásszegény életmód, a szervezetben lévő baktériumok, az egészségtelen étrend – együttes hatása okozza, így szinte minden embernek személyre szabottan kell felvennie a túlsúlyával a küzdelmet. Fentiek alapján érdemes a szemétbe dobni a generálisan mindenkinek pár hét alatt atléta – vagy éppen fotómodell – termetet ígérő „szakkönyveket” és alaposan felkészülni ebből a szinte minden fontos részletre kitérő könyvből a zsírtöbbletünk eltávolítására. Van azonban egy – kinek jó, kinek rossz – hírünk: a megfelelő mértékű rendszeres mozgást semmiképpen nem lehet kihagyni a sikeres fogyás folyamatából. Amire pedig ezen kívül mindenkinek szüksége lesz, az a rászánt idő, az elszánt akarat, a kitartás, s a szükséges – lehetőleg belülről jövő, s nem a külvilág által gerjesztett – motiváció. A többi már szinte gyerekjátéknak tűnhet, de ha esetleg nem lenne az, akkor is érdemes belefognunk – s lehetőleg végig is csinálnunk – hiszen az életünk meghosszabbítása, a hátralévő éveink boldog elégedettségben való eltöltése a tét!
Tölgyesi Tibor

Dr. Sylvia Tara
A zsír titkos élete

Kossuth Kiadó 2019
Ára: 3490 Ft