Ha kell, tudjunk nemet mondani

Ma már egész életünket végigkísérik a műanyagok. Praktikusak, komfortosak, sokoldalúak, szinte mindenre felhasználhatóak és elpusztíthatatlanok.  De pont ez a legutóbbi tulajdonságukból fakad minden velük kapcsolatos probléma forrása. A műanyagot olcsó és könnyű előállítani, megsemmisíteni azonban nehézkes és költséges. Arra pedig, hogy helyettünk a természet maga végezze el ezt a folyamatot néhány esetben akár évezredeket is várnunk kellene.

Ennek a vékony kis könyvecskének az a célja, hogy felhívja az olvasó figyelmét a túlzott műanyag felhasználás cseppet sem elhanyagolható – az egész emberiséget mikró és makró szinten is érintő – káros hatásaira.  A mérséklésnek három lehetséges módja: hogy lehetőség szerint keveset használunk belőle, ha pedig már használjuk, akkor az elsődleges használat után próbáljuk meg nem azonnal kidobni, hanem valami más módon újra felhasználni, ha pedig végül mégis kidobásra kerül, akkor olyan szelektív gyűjtőbe összegyűjteni, ami elősegíti a használt műanyag újrahasznosítását.
Ez a könyv százegy tippet ad arra, hogy ha már a technikai fejlődésünk olyan pontra jutott – s ipari illetve személyes felhasználása a huszadik század közepétől egyre elterjedtebb –  hogy képesek vagyunk előállítani a műanyagokat, akkor arra is legyünk képesek, hogy a mindennapi életünkben is kordában tartsuk ezt a termékfajtát. Mert a műanyagok egyrészt kényelmünket szolgálják, megkönnyítik az életünket, másrészt viszont viharfelhőként gyülekeznek a fejünk felett, s természeti környezetünket elpusztító ketyegő bombaként érzékelhetjük őket, bárhová is tekintünk a világunkban.
Elszántsággal és tudatossággal azonban kézben tartható, sőt le is győzhető ez a „fenevad”. Ha képesek vagyunk némi észszerű szabályt és ötletet betartani a mindennapjaink folyamán, akkor a műanyag odakerülhet az őt megillető helyre, amikor bár gyakran használjuk, de nem töméntelen mennyiségben, s csak akkor, ha feltétlenül szükségünk lehet rá.
A kötetecske hat fejezetre bontja a 101 tanácsot, a műanyagmentes otthontól kezdve, az útközbeni felhasználásokig – nem meglepő, hogy főleg kényelmi szempontok miatt utazásaink során használjuk leginkább az egyszer használatos eldobható anyagokat – az újrahasznosítási lehetőségekig. Mindegyiket érdemes átgondolni, megfontolni és nem utolsó sorban megfogadni.
S ha valakinek még mindig kétségei lennének mekkora veszélyt is jelent számunkra – s ebben a többes számban minden egyes olvasó benne foglaltatik –  a műanyagok kontrollálatlan használata érdemes néhány tényszámot ideidézni a könyvből:
– évente mintegy nyolc millió tonna műanyag kerül az óceánokba
– e miatt évente mintegy 100 ezer tengeri emlős, s mintegy 1 millió tengeri madár pusztul el
– egy év alatt annyi műanyagszemét kerül a telepekre ami egyvonalban négyszer körbeérné a Földet
– az összes hulladékunk 10%-a műanyag
– 2016-ban 336 millió tonna műanyagot állítottak elé, ami 2 millió kékbálna súlyának felel meg
Érdemes tehát jól meggondolni, hogy valaki hány műanyagzacskóba pakol a vásárlásai során, vagy kér-e műanyag szívószálat a koktéljába a szórakozóhelyen. Ez a döntés egy cseppnyinek tűnhet, de ne feledjük, a döntések tengerei is az egyes emberek parányi döntéseiből állnak össze az emberiség jövőjét jobb irányba befolyásoló békés óceánná.
Tölgyesi Tibor

Harriet Dyer
Mondj nemet a műanyagra

Centrál Kiadói csoport 2019
Ára: 23ö0 Ft.