Exkluzív interjút adott számunkra Dr. Vadász Dániel a Budavári Palotakoncertek producere, aki múltjából fakadóan kívül-belül ismeri a színpadot, a közönség igényeit, s töretlenül hisz álmai – ami közül az egyik pont ez az évente megrendezésre kerülő koncertsorozat – megvalósíthatóságában.

Idén már hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Oroszlános Udvarban a Budavári Palotakoncert. Manapság mikor a fesztiválok dömpingjét éljük, hogyan tudják ebben a kínálatban Önök fenntartani, sőt növelni is az érdeklődést a rendezvényük iránt?
Az egyik legnagyobb veszély, ami fenyegethet minket az az, hogy esetleg a nézők érdeklődései lankadhatnak, hiszen az operett irodalom legnépszerűbb dalaiból összeállítható repertoár, azért lássuk be véges. Ezért számunkra a feladatot, a kihívást részben az adja, hogy a műsorhoz mindig adjunk hozzá olyan számokat, darabokat melyek még addig nem voltak.
Az újításokat megközelíthetjük tartalmi és formai szempontból is. Visszatekintve három évvel ezelőttre egy újításunk volt a Nemzeti Táncszínház meghívása önálló est, keretében, de a Nemzeti filharmonikusok is egy önálló esttel járultak hozzá a rendezvénysorozathoz. Az operettest mellé behívtuk azokat a társművészeteket, melyről úgy gondoljuk, hogy az operettnek, mint műfajnak a sikeréhez nagyon nagymértékben hozzájárultak.
A tavalyi év abból volt különleges, hogy az operettet a színház oldaláról közelítettük meg. Olyan díszletek, dramatizált elemek közé szorítottuk az estünket, amely történeteiben – hiszen három ilyen is volt – a számok összefüggésben jelenhettek meg.


Mennyire fogadja be napjainkban a közönség az operett műfaját.
Alapcélkitűzés, hogy az operett méltó helyre kerüljön az őt megillető polcon, s szerencsére úgy látszik, hogy ez a törekvés – talán a mi rendezvényeinknek is köszönhetően – sikeresen megvalósulni látszik.
Bár ugyan az itteni két estén – augusztus első hétvégéjén – csak összesen négyezer nézőt tudunk befogadni, de a televíziós lejátszáson keresztül – mely remek műsoridőben, az augusztus 20. tűzijáték után történik – emberek millióihoz juthatnak el az operettek csodálatos dallamai.
Emellett vannak rendszeresen operett estjeink Budapesten – a Vigadóban és a Duna-palotában szombatonként a külföldi közönségnek – s van újévi operett sorozatunk a Budavári Palotakoncertekből, melyeket a nagy vidéki városainkban élőben adunk elő többezres nézőközönség előtt. Nemzetközi vonalon Triesztben már negyedik éve viszünk önálló fesztivált, novemberben pedig Bécsben fogjuk előadni az itteni koncertnek egyik változatát. Vannak tehát mind itthon mind külföldön olyan állomáshelyeink, melyek az operett népszerűségét, ismertségét tágíthatják.


Mit várhatunk az idei műsortól?
Idénre azt találtuk ki – mert eddig a fesztiváljainkon külön estéken mutattuk be – hogy a társművészeteknek most megpróbáljuk egyszerre, egy operett koncerten belül megvalósítani a megjelenítésüket. Jelen lesz a klasszikus zene, a daljáték, az opera, és a folkról is – természetesen az operett mellett.
Minden évben van egy esthez tartozó szlogenünk, idén ez az Elemi szenvedélyek címet viseli. Az elnevezés az operett és a négy fő alapelem – a tűz, a víz, a föld, és a levegő – kapcsolatára utal, ennek figyelembe vételével válogattuk össze az esten elhangzó számokat.
Tartalmi és formai tekintetben is úgy fogalmazzuk meg a koncertjeink anyagát, hogy ne csak szórakoztasson, ismereteket terjesszen, de egyre több rajongót is szerezzen ennek a műfajnak.


Az operett műfajában kiket láthatunk fellépőként
A Budapesti Operettszínház mindenkori vezetésének feladata, hogy keresse azokat a fiatalokat, akik hitelesen tudják ezt a műfajt megszólaltatni. Ennek következtében ebben a színházban kialakult egy olyan gárda, mely nemcsak hazai, de nemzetközi tekintetben is nagy elismerést érdemel. Nagyon jók a szólisták, a koreográfusok, rendezők tekintetében pedig szinte csak itt van meg az a lehetőség, hogy valaki specializált módon, csak ezzel foglalkozzon. Nem véletlen tehát, hogy az Operettszínházzal való együttműködésünk kezdetektől fogva szoros, gyümölcsöző, és meghatározó.
Nálunk már hagyomány, hogy minden évben lehetőséget adunk az új feltörekvő fiataloknak a koncerten való fellépésre. Így idén láthatjuk majd a színpadon a vietnami származású Ninh Duc Hoang Long-ot aki – megosztva Laki Péterrel – a legjobb bonviván díját nyerte el a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyen, illetve ugyanennek a versenynek a díjazott ifjú tehetségeit, Faragó Alexandrát és Dénes Viktort. Ők ezt a fellépési lehetőséget a verseny egyik különdíjaként is kapták, s ha az ifjú titánoknak sikerül nálunk jól bizonyítaniuk, akkor az talán életre szóló lehetőséget jelent majd a számukra.
Új a rendezőnk is, Bori Tamás, aki – bár rengeteg tapasztalat és siker áll mögötte, sőt játékmesterként már részt vett a Palotakoncerten – eddig még itt az Oroszlános udvarban nem rendezett.

Sok új név, sok újdonság várható tehát idén is, de ami változatlan marad, az a megszokott magas színvonalú előadás, az igényes, nívós szórakoztatás egy csodálatos környezetben.
Tölgyesi Tibor
fotó: Várady Nikolett