A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi est szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, 2020. július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás. A Szépia Hotel kertjében felállított szabadtéri színpadon Csákányi Eszter és Elek Ferenc kelti életre a halhatatlan szerző szövegeit humorral és a felolvasószínház adta könnyedséggel, közvetlenséggel, mindehhez Czutor Zoltán muzsikál gitáron, a tőle megszokott szeretettel. Az étterem séfje, Kozma István az előadáshoz Karinthy-menüt álmodott meg, hozzá illő borokkal. Ezzel a békebeli estével indul útjára – némi ünnepi koccintás kíséretében – a zsámbéki színházi sorozat, amelynek további estéire majd javarészt a frissen felújított Zichy-kastély szabadtéri színpadán kerül sor, a két további gasztroestre pedig a Matyi Kultúrbisztróban.

Karinthy szerint „a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy “cseppecske dráma” csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel.

Alapanyagok: Szerelem, pénz, bank, ágy, feleség, szerető. Jelenetek, kuplék, humoreszkek és persze jófajta borok a századforduló fogásai közé. Az Étlap mai, a fogások frissek, a poénok 100 évesek. Csak éppen pont olyanok, mintha ma születtek volna… Ha nem hiszi, járjon utána!

„Mivel a karanténban mindenki amatőr szakács és pék lett, idén válogattam gasztronómiához köthető írásokból is: Karinthy elévülhetetlen és megunhatatlanul szellemes szövegei igazi klasszikus delicatesst, míg kortársaink, Cserna Szabó András, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos és Kiss Ottó inkább egyfajta fine diningot jelenthetnek a közönségnek, ha gasztroul kellene kifejezni.” (Seres Tamás, rendező)