Külön-külön is izgalmas ízkavalkádban tudják részesíteni az embert, de amikor a kettőt egyszerre, szakértelemmel párosítva fogyasztjuk, akkor az egymással harmonizáló és egymást kiegészítő ízek egyszerre emelik magasabb szintre a sajt és a borfogyasztást is egyaránt. Ha pedig hazai, kis tételes magyar borokat párosítunk szintén hazai kézműves sajtvariációkkal, az a köztük lévő kapcsolat kiteljesedését jelentheti.

„Alapvetően a sajt-bor párosításoknál – mint minden bor-étel párosításnál – a „What grows together, goes together” elv a legalapvetőbb, tehát egy bizonyos régióból származó borhoz az abból a régióból származó bor passzol a legjobban.” kezd bele az elemzésbe Tamás Tibor, az N28 sommelier-je. „De, mint az étel-bor párosításoknál általánosan, itt is vannak örök érvényű igazságok, mint például a Sauternes – Roquefort, Pinot Noir – Gruyere. Én szeretem kipróbálni az extrémebb párosításokat is, mert sosem lehet tudni, hogy milyen rejtett kincsekre bukkanunk egy-egy kóstolás során. Emellett általánosságban elmondhatjuk, hogy az egymástól távol álló ízek legtöbbször jól párosulnak, mint például az édes-csípős, zsíros-savas kombinációk. Az első és legfontosabb, hogy meg kell határozni, hogy mi a célja a párosításnak: új ízeket előhozni, a borral felerősíteni a sajt ízét vagy pont fordítva, esetleg könnyebben fogyaszthatóvá tenni egy-egy intenzívebb ízű sajtot az átlag fogyasztó számára is.”                                                                                                                                         

Milyen az ideális sajt-bor párosítás? Mi hozza ki igazán a sajt ízét, és vajon bort párosítunk a sajthoz, vagy a sajtot a borhoz? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ április 12-én 18:30-kor az N28-ban, mely büszkén prezentálja első sajt és borkóstolóját, ahol a Hegedűs Sajtműhely sajt variációit párosítja a legjobb hazai borokkal. Igazán szuper kis tavaszi eseménynek ígérkezik.