A modern magyar kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak egyedülálló hagyatéka kerül árverésre a BÁV 75. Művészeti aukcióján, november 19-én és 20-án a MOM Kulturális Központban. Az eddig soha nem látott anyagban Gádor István legféltettebb darabjai mellett barátaitól, Dési Huber Istvántól, Kmetty Jánostól vagy Scheiber Hugótól kapott festmények és szobrok is szerepelnek. A festménykollekcióban ezen felül Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos vagy éppen Mészöly Géza félbevágott képére is licitálhatnak. A műtárgyak között a kivételesen gazdag Zsolnay-anyag mellett izgalmas fegyverkollekció, illetve egy Fabergé kiöntőgarnitúra is Gundel Takács Gábor kalapácsa alá kerül. Az ékszernapon a nagy brilles befektetési ékszerek mellett a Sárkány csókjára, a Cartier design nyakékére, és az eddigi legdrágább, 2,5 millió forintról induló, kalocsai hímzéses kortárs magyar ékszerre is licitálhatnak.

Kivételes hagyaték kerül kalapács alá a BÁV 75. Művészeti aukcióján. Gádor István (1891-1984) amellett, hogy a magyar modern kerámia megteremtője, tanári és baráti kapcsolatai révén meghatározó alakja volt az 1910-50-es évek művészeti közéletének. A most árverésre kerülő, Gádor saját maga által összeválogatott kerámiagyűjtemény lányától, Gádor Magdától származik. A BÁV szakértői ehhez a soha nem látott anyaghoz Gádor István tanítványainak és kortársainak munkáit is összeválogatták.

A Gádor-hagyatékon felül további olyan igazi különlegességgel is találkozhatunk a novemberi aukción, mint Mészöly Géza 18 millió forintról induló Sétalovaglás című festménye, ami visszatérő vendége a BÁV árveréseinek.

Árverésre kerül Munkácsy Mihály egyik leghíresebb festményéhez, a Zálogházhoz készült tanulmánya, az Anya gyermekével II. A 28 millió forintos kikiáltási árral induló védett alkotás befejezetlensége Munkácsy sajátos festési stílusának, művészeti gondolkodásmódjának tanulmányozására is lehetőséget ad.

Licitálhatnak többek között Rippl-Rónai József 4,6 millió forintról induló kacér Zorkájára vagy Gulácsy Lajos sokat reprodukált Romantikus táj nőalakkal című festményére, amely 38 millió forintért kerül árverésre. A kortárs anyagban Nádler István, Hencze Tamás, Orosz Gellért, Hincz Gyula művei mellett többek között Gyarmathy Tihamér egyik érett korszakából származó műve, a Ragadozó is megtalálható.

A műtárgynapon mindenképpen figyelmet érdemel a kivételesen gazdag Zsolnay-anyag, amely idén először modern alkotásokkal is kiegészül. A nap legharciasabb része valószínűleg a fegyverek aukcionálása lesz. Az igazi csemegéket felsorakoztató kollekcióban párbajpisztolyok, vadászpuskák, valamint mesteri díszítésű kardok és szablyák várják az érdeklődőket.

A november 19-i ékszernapra a szakértők a klasszikus ékszerek mellé olyan nagy márkák alapdarabjait válogatták be, mint a Cartier, Tiffany, Gucci, Chopard vagy Van Cleef & Arpels. Természetesen a karácsonyi szezon előtt most sem maradnak el a nagyértékű brilles befektetési ékszerek. A BÁV árveréseinek történetében rekordnak számító, 2,5 millió forintos kikiáltási árral, most először szerepel egy kortárs magyar ékszer kiemelt helyen az árverésen. Bánfalvi Rita egyedi tervezésű és készítésű, kalocsai motívumokat megjelenítő ékszergarnitúráján a jellegzetes élénk színű hímzéseket rubinokkal, zafírokkal és smaragdokkal adta vissza a tervező. 

Az ezüstök között már a karácsonyra készülődve a különböző kínálók, evőeszközök, porcukorszórók és gyertyatartók mellett akár az Ön asztalára is kerülhet a Podmaniczky- vagy éppen a Zichy-család ezüsttálcája. Minden bizonnyal nagy nemzetközi figyelemre számíthat egy lenyűgöző Fabergé szecessziós kiöntőgarnitúra is, amely 5,5 millió forintért indulva kerülhet új gyűjteménybe. 

A sajtótájékoztatón Sólyom Anikó ékszerszakértőt és Nagy Tamás műtárgyszakértőt kértem, hogy pár mondatban beszéljenek nekem néhány kiemelt jelentőségű kalapácsa alá kerülő aukciós tárgyról.

Sólyom Anikót arról kérdeztem, hogy mely ékszerek a legkeresettebbek, valamint mely korból származó ékszerek jelenek meg ezen az aukción?

Arra nagyon ügyelünk, hogy minden skálát próbáljunk lefedni, ezért az ékszeranyag összeállításában sok szempontot próbálunk figyelembe venni. A legrégebbi ékszerek általában a biedermeier korból származnak. Ezt követi a századfordulós kollekció, a szecesszió és az art deco, majd pedig a 1940-es, 1960-as évek ékszerei. Sorban ezután elérkezünk a 1980-as évekhez, a modern világmárkák, vagy egyáltalán a modern drágaköves ékszerekig, és természetesen nem maradhatnak ki a nagy értékű gyémántok sem. Tehát egész nagy skálát futunk végig, azért, hogy minden korosztályt megtudjunk szólítani. Fontos számunkra, hogy legyenek gyűjtői darabok, befektetési céllal megvásárolható nagy értékű gyémánt ékszerek, vagy éppen hétköznap, illetve megjelenés alkalmával viselhető darabok.

Melyek a legnépszerűbb ékszerek egy-egy aukción?

Ez nagyon változó, mert mindenki más célból, és más szempontok alapján vásárol. Van aki, egy márkát részesít előnyben, például a Chopard-tól főleg a Happy Diamonds kollekciót. Vannak külföldi vevőink, de külföldi kereskedőházak is érdeklődnek az aukcióink iránt, mert mindenki keresi a saját piacának megfelelő nívós tárgyakat. Úgyhogy, ezt így nehéz meghatározni. Ugyanakkor szeretettel vásárolnak nagy értékű gyémánt ékszereket, jellemzően befektetési célból, hiszen a világ összes országában a gyémánt, az gyémánt.

Megjelent az aukción egy érdekes kortárs darab is, a Bánfalvi Rita által készített ékszergarnitúra. Mi adja a különlegességét ennek az ékszernek?

Bánfalvi Rita az egyedi tervezésű és készítésű, kalocsai motívumokat megjelenítő ékszergarnitúráján, a jellegzetes élénk színű hímzéseket nagyon érdekesek módon rubinokkal, zafírokkal és smaragdokkal próbálja visszaadni – azt gondolom, hogy ez minden szempontból kuriózum. A nyakékhez egy szolid, elegáns fülbevaló is tartozik, ami nagyon jól illik egy méretesebb nyakékhez.

Nagy Tamás műtárgyszakértőt kérdeztem az aukción megjelenő érdekességekről.

Mi lesz a legkülönlegesebb tárgy az árverésen?

Az egyik legkülönlegesebb a zárótétel lesz, amit azért tettünk utolsónak, mert a végén csattan az ostor jellegű kiemelt tételnek szánjuk. Ez egy empire szabja, ami 1821-ben készült Bécsben. Utolsó viselője Domanovszky Sándor, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora volt, ő a díszviseletét egészítette ki ezzel a míves szabjával. A díszfegyver közel 100 éves előéletéről biztos információt nem tudunk, de vélhetően családi tulajdonban létezett. Meg kell hogy mondjam, talán nem titok a családtól származik a darab.

Van egy másik nagyon különleges tárgy is, ami szintén nagy érdeklődésre tarthat számot. Hogyan került Önökhöz ez ritka tárgyegyüttes?

Igen, ez a Fabergé kiöntőgarnitúra. Egy magyarországi hagyaték részeként kerestek meg minket. Nagyon érdekes, a tulajdonos egyébként tájékozódott a külföldi lehetőségeket illetően, de olyan benyomások érték, hogy azt gondolta, inkább itthon szeretné értékesíttetni, és minket bízott meg vele. Most pedig az első napi ezüst aukciónk egyik darabja lesz.

Van arról pontos információ, hogy mikor készült pontosan és kinek?

Minden darab jegyzett, rendkívül igényes kivitelben 1900 körül Szentpéterváron készült, 88 zolotnyik fémfinomsági jellel, Fabergé-gyár, Fedor Rürckert mesterjegyével és Marsak Joszif Abramovics kijevi forgalmazó jelzésével. A katalógusban írtuk is, hogy nagyjából milyen célcsoportnak készítették ezt a garnitúrát, ez a felsőbb társadalmi réteg talán tíz százalékát, ha érinti. Mások nem nagyon engedhették meg maguknak, hogy egy ilyen tárgyat birtokoljanak. Arról viszont nincs ismeretünk, hogy pontosan kinek is készült.

Horváth Erika