Újabb tizennégy exkluzív vetítéssel folytatódik december 2-től, hétfőtől az Itáliai utazás című vetítéssorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Uránia és a Budapesti Olasz Kultúrintézet két éve indult, közös programsorozata filmritkaságokon keresztül idézi meg az olasz kultúra, táj és nyelv szépségeit, jellegzetességeit. Míg 2017/18-ban Róma, az Örök város volt az úticél, 2018/19-ben pedig a dél-olasz régiók kerültek a kiválasztott filmek fókuszába, most az északi tartományokról és városokról, köztük Torinóról, Milánóról, Ferraráról is pontosabb képet kaphatnak az érdeklődők.

A műfajilag változatos, vígjátékokban is bővelkedő sorozat nyitódarabja december 2-án a nagy mesélő, az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore Arany Pálmára jelölt, érzelmes filmje, a Mindenki jól van. A film, amelynek fülbemászó zenéjét Ennio Morricone szerezte, önmagában is egy nagy itáliai körutazás. Marcello Mastroianni egy megözvegyült, nyugdíjazott szicíliai kishivatalnokot alakít benne, aki elhatározza, hogy felkeresi gyermekeit, akiket évek óta nem látott.

Itáliai legészakibb sarkaiba a szlovén határ melletti Goriziába és a dél-tiroli Alpokba a Csodabogár és a Téli mese című filmek kalauzolnak el. Több történet szól észak és dél találkozásáról. Gianni Amelio Arany Oroszlán-díjas Szicíliai testvérek című mozijában, illetve Luchino Visconti Ezüst Oroszlán és Golden Globe-díjas drámájában, a Rocco és fivéreiben egy-egy déli család próbál szerencsét északon, míg Luca Miniero Isten hozta délen! című fergeteges vígjátékában egy lombardiai postamestert „száműznek” Nápoly környékére.

A szépséges Toszkánában is kalandozhatunk, a Berlinalén FIPRSCI-díjjal jutalmazott Dafne című film Down-szindrómás főhősnőjével. Emilia-Romagna tartományba, a háború előtti Ferrarába Vittorio De Sica Oscar-díjas antifasiszta-filmje, a Finzi-Continiék kertje repít el. Federico Fellini századik születésnapján, január 20-án pedig a két háború közötti Riminibe térünk vissza az Amarcorddal.

Nápolyban és az olasz délen játszódik Jack London regényének Itáliába helyezett filmfeldolgozása, a Martin Eden és az Eduardo De Filippo drámája alapján mai környezetben forgatott bűnfilm, A Sanità negyed polgármestere, valamint Francesco Rosi Kezek a város felett című klasszikus korrupciós története is Rod Steigerrel a főszerepben. Még délebbre és időben is messzire utazhatunk Roberto Faenza XVIII. századi szicíliai kosztümös meséjével, a Marianna Ucrìával.

Minden út Rómába vezet: az évadot 2020. június 8-án
Gianni Di Gregoriónak az Örök Városban játszódó, Arany Oroszlánra jelölt vígjátéka, a Vénasszonyok nyara zárja.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Az Itáliai utazás sorozat részletes programja megtalálható az Uránia honlapján: www.urania-nf.hu