A Szöktetés a szerájból bemutatójával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Vecsei H. Miklós rendezését Miklósa Erika főszereplésével 2021. január 23-án, szombaton 19:00 órától tekinthetik meg az érdeklődők a jegy.hu felületén. A már megszokott ingyenes közvetítések újabb adásai továbbra is a Facebookon és az Origón érhetők el: január 22-én és 24-én, pénteken és vasárnap 20:00 órától Wiedemann Bernadett és Kelemen Zoltán, valamint Szemere Zita és Biri Gergely ad áriaestet a MaszkaBálban, január 25-én, hétfőn 20:00 órától pedig a Tercett-Trió jelentkezik énekkari és zenekari művészek kamaraprodukcióival.

Az Opera Otthonra közelmúltban indult fizetős szolgáltatásában a jegy.hu-n a sorozat első online bemutatójára kerül sor 2021. január 23-án, szombaton 19:00 órától: Mozart Szöktetés a szerájból című daljátékának Erkel színházi új produkcióját egyszeri alkalommal, folyamatos közvetítésben lehet megtekinteni.

Az izgalmas történet – itt éppenséggel ifjú szerelmesek küzdenek, hogy kiszabaduljanak a szerájból – önmagában is a színpadi művek sikerének egyik kulcsa. A huszonéves Mozart változatos, frissességével és némi keleties jegyekkel tűzdelt zenéje azonban végképp ellenállhatatlanná teszi a Szöktetés a szerájból című daljátékot. Vecsei H. Miklós első operarendezését fiatal alkotógárda állítja színpadra, amiben a Kiégő Izzók vetítőcsapata, Vecsei Kinga Réta jelmeztervező és Vetési Adrienn koreográfus működött közre. A friss hangvételhez Varró Dániel új, mai nyelvezetű fordítása is hozzájárul.

A produkció főszerepeit Miklósa Erika (Konstanze), Rácz Rita (Blonde), Balczó Péter (Belmonte), Szerekován János (Pedrillo), Gábor Géza (Osmin) és Wunderlich József (Szelim basa) alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karvezető: Csiki Gábor) Halász Péter vezényli.

A 2021. január 22-i, pénteki MaszkaBál műsorában Wiedemann Bernadett mezzoszoprán és Kelemen Zoltán bariton válogatnak kedvenc áriáikból és duettjeikből Verditől Wagneren át Kodályig, de intermezzóként egy Chopin-mű is felcsendül Dallos Erika zongorakísérő előadásában. Az est művészeti vezetői: Aczél András és Kovács Katalin, műsorvezető: Gyüdi Melitta.

Wiedemann Bernadett közel három évtizede a Magyar Állami Operaház egyik meghatározó művésze, repertoárján szinte minden jelentős 19. és 20. századi opera mellett barokk és kortárs zeneszerzők műveit is megtaláljuk. Pályafutása során a legnagyobb karmesterekkel dolgozott együtt, számos lemezfelvételt készített, nemzetközi karrierje során pedig Európa számos országa mellett fellépett Japánban, Kínában és Katarban is.  Munkásságát 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 2020-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Kelemen Zoltánt az Opera közönsége 1995-ben ismerhette meg: Belcore szerepével (Szerelmi bájital) indult az Operaházban rendezett II. Budapesti Nemzetközi Énekversenyen, de a zsűri kérésére a középdöntőben már Dulcamaraként folytatta a versenyt, amelyet ezzel a szereppel meg is nyert, ami a nemzetközi színpadok felé is utat nyitott számára. Az Operába 2012-ben tért vissza Jago (Otello) szerepében, azóta számos szerepben lépett fel a dalszínház produkcióiban, és rendszeres résztvevője nemzetközi turnéknak is.  Repertoárja mintegy hatvan szerepből áll, a buffo basszustól a lírai baritonon át a Verdi-hősbariton figurákig több mint 40 főszerepet énekelt.

2021. január 24-én, vasárnap 20:00 órától a fiatal operaénekes-házaspár, Szemere Zita és Biri Gergely ad áriaestet, amelyben Mozart, Donizetti és francia szerzők műveiből válogatnak. Zongorán kísér: Tóth Sámuel Csaba, az est művészeti vezetői: Kovács Katalin és Lázár Katalin, műsorvezető: Ókovács Szilveszter.

A Junior Prima díjas szoprán, Szemere Zita már egyetemi évei alatt nagy sikereket ért el: 2011-ben megnyerte kategóriájában a VII. Országos és II. Nemzetközi Simándy József Énekversenyt, majd 2012-ben Gildaként debütált a Szegedi Nemzeti Színházban Verdi Rigolettójában, s ebben a szerepben láthatta őt 2013-ban a KlassicFestival Schloss Kirchstetten (Ausztria) komolyzenei fesztivál közönsége is. A Magyar Állami Operaházban 2014-ben mutatkozott be Norina szerepében a Don Pasqualéban. Repertoárján Mozart és Donizetti művei mellett barokk, romantikus és kortárs szerzők darabjai is megtalálhatók.

A főként lírai tenor szerepekben látható Biri Gergely operaének-művész diplomáját 2017-ben szerezte, az egyetem befejezése után énektanulmányait Bátori Évánál folytatta, jelenlegi mestere Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekesnő, de részt vett Perencz Béla és Timothy Bentch mesterkurzusain is. több verseny díjazottja, a Székely Mihály Énekes Találkozón 2016-ban, a Petrovics Emil Énekversenyen 2017-ben ért el 1. helyezést. A Magyar Állami Operaházban Nemorino szerepében debütált az intézmény 2018-as székelyföldi turnéján, ahol Szemere Zita partnere volt a Szerelmi bájital című produkcióban.

Január 25-én, hétfőn 20:00 órakor folytatódik az Opera énekkari és zenkari művészeinek kamaraprodukcióit bemutató Tercett-Trió-sorozat, amely ezúttal a barokktól a 21. századig ad ízelítőt a különböző korok muzsikáiból. A Facebookon és az Origón közvetített műsor nézői hallhatnak olasz nyelvű duetteket Giacomo Carissimitől és Gaetano Donizettitől, Mozart-átiratot, régi francia táncokat Vincent d’Indy újraértelmezésében, valamint egy kortárs magyar zeneszerző, Tiszai Péter vonósnégyesét.