Minden jó hangverseny felfedezés is egyben, a Müpa Felfedezések sorozatában pedig különlegesen fontos szerep jut az értékek felkutatásának. Remek magyar hegedűs, ígéretes kínai-német zongorista, kiváló belga klarinétos, virtuóz francia-belga csellista, Európát bejárt hazai trombitaművész és multiinstrumentalista német kürtös a honi zeneélet jobbnál jobb zenekaraival, fiatal magyar karmesterekkel kínál felfedezésre érdemes muzsikákat. Az évad során négy alkalommal jelentkező széria szeptember 29-én veszi kezdetét a Müpában.

A sorozat nyitókoncertjén, szeptember 29-én Schumann egyetlen operájának nyitánya és zongoraversenye, Sibelius szimfóniaciklusának kezdőtagja, egy szép reményekre jogosító, fiatal kínai-német zongoraművész, Xinyuan Wang és egy pályakezdő magyar karmester, Hontvári Gábor látható és hallható a MÁV Szimfonikus Zenekar élén.

November 24-én az ARD Zenei Versenyének 2012-es belga győztese, Annelien Van Wauwe modern klarinéton és annak historikus elődjén játszik, partnere a Győri Filharmonikus Zenekarnál is tevékenykedő Junior Prima-díjas karmester, Rajna Martin lesz, aki a Budafoki Dohnányi Zenekar erőit fogja össze.

A Savaria Szimfonikus Zenekar számos nemzetközi sikert aratott karmesterét, a Junior Prima-díjas Madaras Gergelyt nemcsak a Müpa közönsége, hanem a Liège-i Királyi Filharmonikus Zenekar is felfedezte magának, hiszen 2019 szeptemberétől nevezték ki a belga együttes élére. Elgar népszerű Csellóversenyének előadója, a francia-belga Camille Thomas exkluzív szerződéssel rendelkezik a Deutsche Grammophon lemezkiadónál, Kruppa Bálint – aki a 2020. február 23-i koncerten Bartók Rapszódiáit szólaltatja meg – pedig a nevét viselő Kruppa Vonósnégyes megalapítója, eddigi munkájának eredményeit szintúgy Junior Prima-díjjal ismerték el.

A Felfedezések sorozat záróhangversenyén, 2020. április 26-án két igazi rézfúvós fenomén lép pódiumra. Pálfalvi Tamás az Európai Koncerttermek Szervezetének (ECHO) Rising Stars projektje keretében végigturnézta Európát, és Eötvös Péter darabot komponált számára. A német Tillmann Höfs tizenöt éves korában tért át a trombitáról a kürtre, amelyen igen hamar jelentős sikereket ért el. A többek között Richard Strauss I. kürtversenyét és Gershwin Rhapsody in blue-ja trombitára szóló átiratát is bemutató, nem mindennapi műsorban Somogyi-Tóth Dániel karmester pálcája alatt szólal meg a Kodály Filharmonikusok Debrecen.