A PEZSGŐKONFERENCIÁT immár ötödik éve rendezik meg Etyeken és elmondható, hogy az esemény rendelkezik néhány olyan alapvetéssel, amelyek a kezdetektől fogva változatlanok:  az esemény mindig aktuális témákat boncolgat az előadásai és kerekasztal-beszélgetései révén, a legkiválóbb hazai és nemzetközi szakemberek mondják el gondolataikat, számos kóstoló színesíti a programot, és egy igazán igényes „gasztro-kulturális” élmény, a Pezsgőünnep zárja a szakmai fórumot. Az augusztus végi konferencia is megtartja ezeket az értékeket: az izgalmas témákat két kóstolóval egybekötött birtokbemutató és masterclass is színesíti majd, amely mellett gasztronómiában és buborékos italokban is világszínvonalat ígérnek a szervezők.   

Borászok és borkedvelők, profik és a buborékos italok rajongói is megtalálják a számításukat a Pezsgőkonferencián és Pezsgőünnepen, ez egyértelműen kiderült az elmúlt évek tapasztalataiból. A programterv szerint lesznek egyetemi szintű előadások is, de nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a nagyon várt vezetett kóstolókkal színesített birtokbemutatókra és masterclassokra, illetve arra, hogy a programon keresztül megmutassák azt, hogy bor és pezsgő elsősorban nem alkohol, hanem kulturális érték.

Az előadások listáját böngészve rögtön látszik, hogy impozáns birtokokkal „találkozhatnak” a résztvevők, hiszen megismerhetik és „megkóstolhatják” a Champagne Henri Giraud házat Stephane Barlein kereskedelmi igazgató jóvoltából, Pepe Raventós pedig online előadás keretein belül mutatja be a Raventós-i Blanc-t. Figyelemmel kísérhetjük a szomszédban lakó konkurencia munkáját,hiszen Peter Szigeti egy masterclass keretein belül beszél az osztrák Sekt PDO-ról.

A fenntarthatóság manapság megkerülhetetlen téma, nem véletlen tehát, hogy a szervezők ezen az eseményen is figyelmet szentelnek a témának, és Kató András jóvoltából három fantasztikus tétel kóstolóján keresztül tesznek majd rendet az organikus, biodinamikus és natúr pezsgők témájában.

A borok világában is egyre erősödő trend csökkentett alkoholos és alkoholmentes termékek témaköre, amelyet érdemes komolyan venni, elemezve és felkészülve a jövő fogyasztói igényeire; ebben Evans Victoria magyar sommelier bajnok lesz majd a segítségünkre.

Etyeket egyre több helyen kezdik a magyar pezsgő fővárosaként emlegetni, ezért – és a készülőben lévő Etyeki Eredetvédett Pezsgő miatt –  kihagyhatatlan ez a téma, Szövényi Áron beszél majd az „Etyeki Pezsgőről – etyeki szemmel”.

Mind a budapesti Borkonferencia, mind az etyeki Pezsgőkonferencia a kezdetektől kiemelt figyelmet szentelt a bor marketingjének, amely ezúttal is fókuszba kerül, Bárczi-Elek Ágnes (Müller, beszerzési igazgató), Boldizsár Máté (Salt Étterem, társtulajdonos), Egly Márk (Egly Szőlőbirtok), Koch Pálma (Koch Borászat, szőlész-borász mérnök) és Müller Kornél (Törley, ügyvezető igazgató) elemzi a feltörekvő ágazati trendek marketing értékét.

A komoly szakmai program, a vezetett kóstolók és érdemi viták után a pezsgő kulturális és gasztronómiai értékét helyezik középpontba. Biztosan fantasztikus élményt kínál majd a Pezsgőünnep, hiszen egy valódi fieszta veszi ekkor kezdetét: szenzációs pezsgők és champagne-ok mellé kreál felejthetetlen fogásokat Pallag Dávid (Rutin Budaörs) és Csonka Dávid (Rókusfalvy Fogadó), amelyet követően a Vince standján a fenntarthatóság jegyében készült nemzetközi pezsgőválogatást kóstolhatunk meg, az Etyeki Pezsgőbárban pedig az etyeki tételeket kóstolhatjuk végig, mindezt Iván Szandrának (zongora) és Jász Andrásnak (szaxofon) köszönhetően, élő zene kíséretében.  

A részletes program megtalálható az esemény weblapján, amelyet érdemes végig böngészni, hiszen valóban kihagyhatatlannak tűnik az ötödik etyeki Pezsgőkonferencia augusztus 31-én.