Zöldülő természettel, virágzó cseresznyefával és napsütötte programokkal köszöntjük az idei Kiscelli Tavaszt! Barokk kolostorunkban, állandó és időszaki kiállításainkon egész nap vezetésekkel, míg a belső udvaron zenével és alkotó műhellyel várjuk a látogatókat!

PROGRAM:

10:30 – Épületek története kívül-belül // Városnézés a Kiscelli Múzeumban

Tárlatvezetésünkön két irányból közelítjük meg a múltat: a Kiscelli Múzeumnak otthont adó épület falai kívülről tárják fel előttünk az elmúlt 250 évet, belül pedig műtárgyainkon keresztül idézzük meg Budapest több százéves történetét. Rendhagyó tárlatvezetésünkön úgy sétálunk majd a múzeumnak otthont adó negyedévezredes épületben, mintha a városban korzóznánk. Szinte minden lépésre jut valamilyen látnivaló, muzeológusaink pedig életre keltik nem csak az épület falait, de az itt látható műtárgyak jelentős részét is. A vezetést Maczó Balázs és Molnár Álmos muzeológusok tartják. Regisztráció: https://forms.gle/w7pYoAbCsxn59UVy8

11:00 – 13:00 – Kiscelli Műhely // „Itt van a város, vagyunk lakói…”
A Budapest FotóFesztivál kiállításhoz kapcsolódóan talált, fekete-fehér fotók
képkockáit QR kóddá alakítjuk. A foglalkozáson a gyerekek vágnak és ragasztanak,
az elkészült alkotásokat pedig mindenki magával viheti.
Regisztráció: https://forms.gle/4k4NfDxeR1chzkvm9

11:30 – Angolpark a szőlődombon, emlékek a Kiscelli Parkban

Az egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt. A Kiscelli Múzeum mellett elterülő vadregényes erdőben találunk apró kápolnát, barokk kapu műkő másolatát, kálváriát, ledőlt kőszobrot, százéves gesztenyefát és még számtalan emléket, amelyek valaha egy gondosan kialakított park díszei voltak. Ennek a környéknek a történetét mutatja be dr. Rostás Péter főmuzeológus a parktörténeti séta keretében.
Regisztráció: https://forms.gle/R3PQ2eSobRiVtDma7

13:00 – Agarászat, Bárca, Ebdüh // Kurátori tárlatvezetése a Vau! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete időszaki kiállításon

Mi a bárca? Milyen gyógymóddal kísérleteztek az ebdüh ellen? Hol és mikor tartottak agarászatot, kopászatot? A városiasodás és a polgárosodás, a modernizáció és a népességnövekedés mind a főváros történetének újkori fejleményei. Ezek a folyamatok alapvetően megváltoztatták az állattartás kereteit ezzel együtt a kutya-ember kapcsolatát is. A vezetést Molnár Álmos, a kiállítás kurátora tartja.
Regisztráció: https://forms.gle/ehrQjAXx8yrAwQzv5

14:00 – Épületvezetés és kriptatúra

Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? És a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzáról elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható. A vezetést Maczó Balázs muzeológus tartja.
Regisztráció: https://forms.gle/w7pYoAbCsxn59UVy8

14:00 – 16:00 – Pop up képeslap a tavaszi Kiscelli Múzeumról

Alkotóműhely a Kiscelli kastélyról és varázslatos környékéről.
Regisztráció: https://forms.gle/YKRVE6yMz4H2Co3ZA

15:00 – 16:00 – Talány Akusztik koncert

A Talány Akusztik zenekart a József Attila Színház művészei alkotják. A teátrumban a Szabó Zoltán Attila vezette „Legendák nyomában” – irodalmi szalonban született a gondolat, hogy egy a jelenkor életérzéseire frissen, ugyanakkor irodalmi igénnyel reagáló zenekar szülessék.

16:00 – Kurátori tárlatvezetés az Elmozdul a fal. Mácsai István Kiscellben kiállításon

A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult, s azóta az időnként felizzó figyelem ellenére egyfajta tanácstalanság övezi. A képei kapcsán újra és újra felcsattanó szakmai szóváltások arra utalnak, hogy az ötvenes évektől a kétezres évekig ívelő, takarásban lévő pálya rálátásra és összegzésre vár. A szoros olvasás és a kritikai megközelítés ideje, úgy véljük, eljött, s bár Mácsai idegenkedett a képeket a festői gyakorlaton túlról szemlélő, elméleti látásmódoktól, életművének művészettörténeti, kurátori feldolgozása az örökösök hozzájárulásával megkezdődött. A vezetést B. Nagy Anikó, a kiállítás kurátora tartja.
Regisztráció: https://forms.gle/Xq8yEeAUmaUEGdgW8

17:00 – „Itt van a város, vagyunk lakói…” Budapest 150 // Kurátori tárlatvezetés a Budapest FotóFesztivál kiállításán

Hogyan látják ma a fotográfusok a 150 éves Budapestet: a város múltját és jelenét, hangulatát vagy a városban élő embereket? Hogyan viszonyulunk mindehhez a művészeti örökséghez, amely körülvesz, s miképp körvonalazódik a város jövője? Az életmódbeli, kulturális vagy éppen fogyasztási szokások hogyan nyomják rá bélyegüket a városra? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ az alkotók, akik különböző irányból reflektálnak arra a komplex településformára, amelyet városnak – jelen esetben – Budapestnek nevezünk. A vezetést Somosi Rita, a kiállítás kurátora tartja.
Regisztráció: https://forms.gle/mVMPZgCKH9TqijfR8

A Kiscelli Tavasz programjain való részvétel ára egységesen +1000 Ft, amely belépőjegyen felül fizetendő.