2023. április 15., szombat

Április 1-én hosszú téli pihenője után újra zakatol a Fogaskerekű, így már egészen biztosan lesz mivel versenyre kelni a nem mindennapi terepen zajló, legendás megmérettetésen.

Tizennyolcadik alkalommal rendezi meg 2023. április 15-én a főváros és a Hegyvidéki Önkormányzat a már hagyománnyá vált kihívást, ahol nem csak futva és két keréken, de túrázva is lehet teljesíteni a távot. Az egyedülálló családi sportnapon minden évben sok száz fitt városlakó méri össze az erejét a piros vasparipával, a különleges próbatétel célja ugyanis nem más, mint hogy felvegyük a versenyt a jövőre már 150 éve közlekedő Fogaskerekűvel.

A feladat adott: a Fogaskerekű vasúttal egyidejűleg indulva, ám előbb érjük el a Széchényi-hegy, Gyermekvasút végállomást, mint a szerelvény. A hegyvidéki lakosok és lelkes budai túrázók pedig jól tudják, hogy a két desztináció közötti távot alig 15 perc alatt teszi meg a 60-as villamosként is ismert Fogaskerekű, tehát nem kis mérkőzés, hogy a 4 kilométeres szakaszt gyorsabban vegyük be, mint a hegyi vasút. Első hallásra mégsem tűnik annyira vészesnek a kijelölt hossz, de a valójában 325 méteres szintemelkedésű hegymenet még a legedzettebb hobbisportolók számára is kihívás.

Megkérdeztük a tavalyi év győztes befutóját, Tompai Jonatánt, van-e tippje az idei indulók számára:

„Abszolút nem ismertem a környéket, nem is néztem meg igazán a térképet sem a verseny előtt. Annyit tudtam csak, hogy sok kisebb-nagyobb domb lesz. Mégis inkább a pálya első fele lepett meg, ami szerintem Budapest egyik legkeményebb emelkedője, erre nem számítottam. De szerintem egy nagyon fontos dologra érdemes mindenképpen figyelni: az említett első 1,5 km-en ne süssük el a puskaport, ne induljunk meg túl erősen, mert könnyen séta lesz a vége..”

A szervezők elmondása alapján: legyél fürgébb futva vagy bringával a Fogasnál, és részesülj a díjazásból: a futók férfi és női első öt-öt helyezettje 150.000 Forint készpénzt, míg a kerékpárosok legjobbjai ugyanilyen értékű sportutalványt nyernek.

„Az Előzd meg a Fogaskerekűt kifejezetten nem csak egy szimpla futóverseny, vagy családi nap, hanem mindenki számára egy különleges lehetőség, és egy nagy buli, a tavaszias táj és a környék pedig csak hab a tortán. Szóval természetesen indulok idén is, főleg, mert javítani szeretnék az időmön, meg hát a kaland miatt is – biztos nagy harc lesz idén is a dobogóért!” – tette hozzá az előző évi bajnok.

Ráadásul nem is csak egyedül vághatsz neki a megmérettetésnek, 2 illetve 4 fős váltócsapatokat, hobbi futókat, baráti társaságok és céges staféták jelentkezését is várják a szervezők – így talán a távot is könnyebb bevenni, mint magányosan. Sőt, a kevésbé edzett vagy fiatalabb jelentkezőknek sem kell aggódniuk – a kihívást ugyanis minden évben több száz kisiskolás és óvodás is teljesíti a családjával – hiszen nem csak futva vagy biciklizve szelheted a kilométereket, hanem akár túrázva is.

A nem mindennapi kaland után pedig megéri egy kicsit pihenni is: a cél mellett a réten felállított standokon ugyanis izgalmas programok segítenek a relaxációban. Többek között Szabados Ádám showja: a freestyle foci világrekord csúcstartótól, aki pár éve létrehozta a világ első halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekből toborzott freestyle foci szakosztályát, biztosan el lehet majd lesni néhány trükköt.

További infók: https://hegyvideksport.hu/elozd-meg-a-fogaskerekut-2023/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1265515557735451/

Jelentkezés április 11-ig egy új, korszerű felületen: https://shop.hegyvideksport.hu/sho

fotók: Hegyvidéki Sportközpont