Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét 2023. február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely idén minden hónapban egészen nyárig számos különleges eseménnyel várja az érdeklődőket.

Ahogy eddig is megszokhattuk, a fesztivál műfajilag tágra nyitotta kapuit: a klasszikus zenei koncertek mellett lesz tudományos előadás, bárest és igényes könnyűzene is. Számos műfaj igazi ikonjaival találkozhat a közönség, mint a könnyűzenében Kovács Kati, aki Balázs János zongoraművésszel együtt ad közös koncertet; a Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató, Freund Tamás, aki a zene és tudomány közötti kapcsolatról beszél előadásában; a Hot Jazz Band, akik a bárzenét, illetve Sárközy Lajos és zenekara, akik a cigányzenét képviselik a műsorban. Kelemen Barnabás hegedűművész és Balogh Kálmán cimbalomművész Balázs Jánossal együtt Brahms különböző arcait mutatják be a közönségnek, és nem utolsósorban szerepel a fellépők között  az idei gyerekprogram sztárfellépője, Halász Judit, aki Balázs János vendégeként egy egészen rendhagyó műsorral várja a családokat. A szervezők életre hívtak egy Liszt-maraton koncertet is, amelyen több generáció jelentős zongoraművésze szólaltatja meg Liszt összes rapszódiáját. A sorozat keretében Balázs János márciusban Brüsszelbe is ellátogat. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án a Zeneakadémia Nagytermében, majd márciusban Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató estjén, március 5-én a Magyar Zene Házában megismerhetjük a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére.

Kovács Kati megkerülhetetlen alakja a magyar kultúrának, s ez korántsem csak a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjat kiérdemelt, egyedi és varázslatos művészetének tudható be. Lenyűgöző személyiségével, önazonosságával legalább akkora nyomot hagyott generációk emlékezetében, mint felejthetetlen dalaival. Partnereként Balázs János, a zenei stílusok és műfajok polihisztora mindig érzékeny, a pillanatból merítkező zongorajátékával teszi feledhetetlenné az estét. A zenés utazás közben Gundel Takács Gábor páratlan karakterével, a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit április 5-én a MOMKultban.

„A pesti éjszaka élni akar!” A Fesztivál megszokott helyszínén, a MOMKult Színháztermében, a Báresten  eleveníti fel április 14-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is.

Igazi klasszikus zenei csemegének ígérkezik a Liszt-maraton Liszt Ferenc összes rapszódiájának bemutatásával. Bartók Béla így fogalmazott Liszt Ferenc Magyar rapszódiáiról„Formailag, technikailag azonban ezek is tökéletesek, sokszor talán tökéletesebbek, mint egynémely nagyobbszabású, tartalmilag jelentékenyebb műve.”  Diadalmas része ez a liszti életműnek, s mi sem ünnepelhetné méltóbban, mint egy nagyszabású, színes maraton, amely során egészen eltérő személyiségű művészek egyedi megközelítésében élvezhetjük és fedezhetjük fel újra a rapszódiák kincseit április 17-én a MOMKultban. Közreműködnek: Báll Dávid, Csalog Gábor, Érdi Tamás, Ránki Fülöp, Király Csaba és Mocsári Károly zongoraművészek.

Johannes Brahms két arca mutatkozik meg április 26-án a Magyar Zene Háza Koncerttermében: a kifinomult kamarazenész és a világ felé nyitott szívvel forduló zseni, aki azonnal a saját nyelvére fordítja új felfedezéseit. Az előadóknak különleges kihívást, a hallgatóságnak felejthetetlen utazást jelent a szerző három hegedű-zongoraszonátájának egymás utáni megszólalása. Annál is inkább, hiszen hazánk elsőrangú művészei – Kelemen Barnabás és Balázs János – tolmácsolják, a magyar táncokat pedig Balogh Kálmán egyedi hangzásvilágú cimbalomjátéka teszi még izgalmasabbá és eredetibbé.

A szervezők idén sem feledkeznek meg a gyerekekről, hiszen a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni – és nincs ennél mókásabb, élvezetesebb tanulás. A végtelenül sokoldalú, emberi rezdülésekre különlegesen érzékeny Balázs János évek óta nyitogatja a kicsik számára a zenei világ kapuit, most pedig a műfaj immár legendás alakja siet segítségére: Halász Judit, aki színészi karrierje mellett új műfajt teremtett gyermekeknek szóló vers-dalaival. Generációk nőttek fel lemezeit hallgatva, vele együtt énekelve, játszva, tanulva, érezve. Ezen az estén tehát nemcsak a gyermekek, de az örök gyermekek számára is garantált a szórakozás május 21-én a MOMKultban.

A Cziffra György Fesztivál 2023-as programjai

2023. február 26. (vasárnap) 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem
Párizs aranykora – nyitóest
Balázs János, Sandro de Palma és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje
Közreműködik: Balázs János (zongora), Sandro De Palma (zongora), Budafoki Dohnányi Zenekar, Lackfi János
Vezényel: Hollerung Gábor

Saint-Saëns: Az állatok farsangja *** Bizet: C-dúr szimfónia, César Franck: Szimfonikus variációk

Műsorvezető: Bősze Ádám

2023. március 2. (csütörtök) 19.00 óra – Brüsszel, Liszt Intézet
Hommage á Cziffra
Balázs János zongoraestje

Schumann–Liszt: Widmung, Liszt: Szerelmi álmok, no. 3, Puccini–Balázs: Lauretta áriája
Ponce–Balázs: Estrellita, Schubert–Balázs: Katonainduló, Kodály–Balázs: Háry intermezzo
Brahms–Cziffra–Balázs: Magyar táncok (válogatás), Liszt: 6. magyar rapszódia

2022. március 5 (vasárnap) 19:00 óra – Magyar Zene Háza

Zene és tudomány találkozása a Cziffra György Fesztiválon
Prof. Freund Tamás, Balázs János
2023. április 5. (szerda), 19.30 óra – MOMKult Színházterem
Mesés idők
Kovács Kati és Balázs János estje

Moderátor: Gundel-Takács Gábor

2023. április 14. (péntek), 19.30 óra – MOMKult, Színházterem
Bárest
A Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekarának koncertje

Műsorvezető: Bősze Ádám

2023. április 17. (hétfő), 18.30 óra – MOMKult, Kupolaterem
Liszt-maraton
Közreműködik: Báll Dávid, Csalog Gábor, Érdi Tamás, Király Csaba, Mocsári Károly, Ránki Fülöp (zongora)

Műsorvezető: Becze Szilvia

8., 9. és 14. Magyar rapszódia (Báll Dávid)
16., 17., 18. és 19. Magyar Rapszódia (Csalog Gábor)
3. és 6. Magyar Rapszódia (Érdi Tamás) 
***
Spanyol rapszódia, 7., 11. és 2. Magyar rapszódia (Ránki Fülöp)
1.,4.,10. és 13. Magyar rapszódia, Román rapszódia (Király Csaba)
5., 12. és 15. Magyar rapszódia (Mocsári Károly)

2023. április 26. (szerda), 19.30 óra – Magyar Zene Háza, Koncertterem
Brahms-est
Közreműködik: Kelemen Barnabás (hegedű), Balogh Kálmán (cimbalom), Balázs János (zongora
Műsor: Brahms 1., 2. és 3. Hegedű-zongoraszonáta, Brahms: Magyar táncok (no. 1., 5., 6., 17.)

2023. május 21. (vasárnap), 11.00 óra – MOMKult Színházterem
Balázs János gyerekkoncertje – Vendég: Halász Judit További információ, jegyek és egyéb programok a fesztivál weboldalán.