Fotó: Katona Csilla

Farkas Gábor, aki 2017 óta a Steinway Artist cím birtokosa, két esztendeje Japánban él. Az 1981-es születésű zongoraművésznek ugyanis zongora szakon professzori állást ajánlott a Tokyo College of Music, amelynek ő az első európai mestere 2017 májusa óta. 2019 június 5-én pedig lemezbemutató koncertjén a Pesti Vigadóban Budapesten is hallhatjuk a játékát. A lemezen Fréderic Chopin művei hallhatók, amelyekkel Farkas Gábor sokat foglalkozott az utóbbi időben.

A június 5-i lemezbemutató koncerten a következő Chopin-művek csendülnek fel:

g-moll ballada No.1, Op.23
F-dúr ballada No.2, Op.38
Asz-dúr ballada No.3, Op.47
f-moll ballada No.4, Op.52

Szünet

Asz-dúr impromtu No.1, Op. 29
Fisz-dúr impromtu, No.2, Op.36
Gesz-dúr impromtu No.3, Op.51
cisz-moll „fantasie impromtu”, No.4, Op.66
f-moll fantázia, Op.49

Farkas Gábor a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival elnevezésű nemzetközi zenei fesztiválon.

Egészen különleges ez az út, amely Ózdról eddig vezetett. Farkas Gábor 2005-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte meg a diplomáját, a doktori fokozatát pedig 2014-ben, a mesteriskolában, ahol Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás volt a mentora.

Egyetemistaként, 2000-ben megnyerte a Baden bei Wienben rendezett Bartók Béla zongoraversenyt, majd 2003-ban a Magyar Rádió Zongoraversenyét. 2009-ben első helyezettként végzett Weimarban a 6. Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen, ugyanitt elnyerte a közönségdíjat és a Haydn-szonáta legjobb előadásáért járó díjat is. Számos hazai elismerése után 2012-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

2015-ben megnyerte a New York Concert Artist & Associates nevű szervezet által kiírt verseny fődíját, amelynek egyik hozománya, hogy 2016-ban szólókoncerten mutatkozhatott be a New York-i Carnegie Hallban. A legnagyobb magyar koncerttermek mellett olyan híres hangversenytermekben játszott, mint például a velencei Teatro la Fenice, a brüsszeli Bozar, a berlini Konzerthaus, a madridi Auditorio National de Musica, a pekingi NCPA Concert Hall, a szöuli Seoul Art Center, a shanghaji Oriental Art Center és a tokiói Tokyo Bunka Kaikan. Rangos fesztiválokon lépett fel itthon és külföldön is.

Első lemeze An Evening with Liszt címmel jelent meg a Warner Classics gondozásában, 2008-ban. Az album Grand Prix díjban részesült és a Franz Liszt International neki ítélte a “2009 legjobb Liszt felvétele” elismerést. Második lemeze a Liszt-év nyitókoncertjének élő lemezfelvétele Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, szintén a Warner Classics gondozásában. Az említett kiadó mellett felvételeket készített a Brilliant Classicsnak és a Hungarotonnak is.

2017 januárjában új szólóalbuma Liszt virtuóz opera- és dalválogatásaiból a Steinway & Sons Records gondozásában látott napvilágot. A lemezbemutató koncert nagy sikert aratott 2017 februárjában New Yorkban, a Steinway Hallban.