Fabergé Centenárium alkalmából 2020. február 14-én 18:30-tól Alt Andrea tart előadást (Nextfoto,1091 Budapest, Üllői út 17.) az idén 100 éve elhunyt, minden idők egyik legismertebb ötvöséről, Peter Carl Fabergé-ről.

Ezen a másfél órás előadáson alaposan megismerkedhetünk Fabergé munkásságával, sok érdekességet tudhatunk meg a 19. sz. végi – 20. sz. eleji életről a cári Oroszországban. Szó lesz a Romanov-dinasztia törvényszerűen bekövetkező bukásáról, valamint arról, hogyan vált Fabergé a bolsevik hatalom eszközévé.

Legtöbben csak ámulatba ejtő húsvéti tojásairól ismerik Fabergét, pedig műkincsek és ékszerek tömkelege fűződik nevéhez. Cárok és európia uralkodóházak tartoztak megrendelői közé, később amerikai nagytőkések és filmsztárok versengtek, hogy egy-egy Fabergé műtárgyat megszerezzenek. Ma már szinte lehetetlenség hozzájutni ezekhez a pompás darabokhoz, ha mégis piacra kerül belőlük, csupán a leggazdagabb gyűjtők szállhatnak érte ringbe (az utolsó húsvéti tojás, az ún. Rotschild tojás, 2007-ben egy Christie’s árverésen kelt el, átszámítva 3,5 milliárd forintért).

Fabergé hibátlannak mondható karrierjét csak az I. világháború töri derékba, mikor is ötvöseit besorozzák, műhelyét pedig átalakítják lőszergyárnak (a sors csúnya fintoraként a tojásgyártás folytatódik ugyan, csak már nem zománcos-drágaköves kivitelben, hanem tojásgránátként…). Ennek hatására egészsége meggyengül, és miután a bolsevikok államosítják vállalkozását, elhagyja az országot. Svájcban telepedik le, ott is hal meg.

Története a műtárgyain keresztül azonban folytatódik, mert a kommunisták hamar rájönnek, milyen érték került a kezükbe. A Romanovok gyűjteményét is elorozzák és ugyanígy járnak el az arisztokrácia műkincseivel. Ezután már csak pénzzé kellett tenniük a kisajátított javakat, hogy finanszírozni tudják az új államhatalom megszilárdítását és expanzióját. Könnyen ment, a segítség egyenesen „Uncle Sam”-től érkezett, a tengerentúlról. Az amerikai elit ugyanis kapva kapott azon, hogy a rendkívüli műalkotások immár az ő szalonjaikat díszítsék és az ő trezorjaikba vándoroljanak. Bár kissé disszonáns a helyzet, de a tények tükrében elmondha, hogy részben az amerikaik pénzelték és segítették az orosz kommunistákat hatalmuk stabilizálásában. Fabergé pedig minden bizonnyal forgott a sírjában…

Az előadás díja: 3. 900. Ft
Az előadás időpontja: 2020. 02. 14. (péntek), 18,30 – 20 óráig
Jelentkezés: facebook oldalon keresztül, e-mailben (info@ekszerrolmindent.hu), vagy telefonon (+3630 7551917)
Jelentkezési határidő: 2020. 02. 12.
Helyszín: Nextfoto, 1091 Budapest, Üllői út 17.