Ahol tökéletes a kikapcsolódás

A Pintér tanya – a nyugalom szigete – alig egyórányi autózásnyira található a fővárostól, Erdőtelektől pedig pár kilométerre. Az itteni tóparton sétálva az embert megérinti a természet varázsa, a szinte kézzel fogható csendben tökéletesen ki lehet kapcsolódni, el lehet felejteni mindent, ami a hétköznapi rohanásokban megkeseríti az életünket. A tanya közepén álló felszentelt kápolnában pedig – akinek igénye van erre – csendben elüldögélve, az oly nagyon vágyott lelki békét, a belső megtisztulást is megtapasztalhatja a modern kor rohanó embere.
A tanya tulajdonosa és üzemeltetője Kökényesiné Pintér Margit – aki csodás örökséget vett át az édesapjától – mutatja be nekünk ezt a vendégfogadásra specializálódott intézményt.

A helyszín és környezete első pillantásra is magával ragadó, de milyen múltra tekintenek vissza?
A Pintér tanya 1992-től működik panzióként, az elindítója édesapám volt. Az ötlet pedig onnan jött, hogy alpolgármesterként Ausztriában járt látogatáson, s ott már akkor is nagyon ment a falusi turizmus. Úgy gondolta, erre nálunk is lenne igény ezért belevágott, és itt vidéken – Erdőtelken, ami azért nem egy turisztikai központ – megnyitott egy panziót.
Az első épületünk 1992 júniusában lett kész, megnyitottunk, s már szinte az egész évben telt házzal üzemeltünk. Kezdetben 24 főt tudtunk elszállásolni, de kétévente bővítettük a lehetőségeinket, faházakkal, egy másik épület átadásával, így ma már 80-100 főt tudunk kényelmesen elszállásolni.
A kényelmi szolgáltatásaink közé tartozik a nálunk működő étterem, ahol akár a la carte, akár félpanziós ellátást is tudunk nyújtani. Az étkezés után pedig a közeli birtokunkon szüretelt szőlőből készült saját borunkat kínáljuk a vendégeinknek.

Fontos a kényelmes szállás, de milyen élményekben lesz része annak, aki ellátogat önökhöz?
A tanya mellett van két nagy tavunk – ezek egykor sóderbányák voltak – ezekbe halakat telepítettünk, így horgászatra kiválóan alkalmasak. A vendégeink nagy része horgász, a tavakon csónakázni is lehet, emellett nyáron lehet fürdeni a kinti medencénkben, a benti jakuzzis medencénk pedig jórészt egész évben üzemel.
Erdőtelek három kilométerre van tőlünk, ott vannak érdekes látnivalók – például az arborétum – vagy bevásárlási lehetőség, aki nem akar autózni, annak tudunk bicikliket biztosítani. Ha pár szóval akarnám bemutatni a közeli települést, fontos, hogy majd négyezer lakosa van, az embereknek helyben főleg az SBS fémmegmunkáló ad munkát, sokan járnak be Egerbe is dolgozni, illetve középiskolába, egyetemre. A településen szinte mindenki foglalkozik mezőgazdasággal, sokaknak van gyümölcsöse.
Kocsival viszont könnyen el lehet jutni szinte percek alatt Egerbe, a Tisza-tóhoz, vagy a Mátrához, hiszen ezek alig pár tíz kilométerre vannak tőlünk.

Van a tanyán egy máshol nem látható épület is, egy felszentelt katolikus kápolna, kérem erről is mondjon néhány szót.
Édesapám vágya és kívánsága volt, hogy ezen a tanyán építsen egy kápolnát – ő itt is nyugszik a kápolnában – tehát ez egy új építésű épület. Mivel az egyház elvárásainak megfelel, ezért akár esküvő, keresztelő, vagy mise is tarható benne, többször egy évben pedig kifejezetten ide szerveznek lelki gyakorlatot.
Egyébként a hely minden vendégünk számára nyitva áll, aki magányra, néhány perces elcsendesedésre, lelki nyugalomra vágyik, az nyugodtan beülhet a padokba, de azt is szívesen látjuk, aki csak, mint építészeti alkotást, vagy a belső részek képzőművészeti remekeit szeretné megcsodálni.

Mikor lehet önöknél szállást foglalni?
Egész évben nyitva vagyunk – a foglalásról bővebb információ a pintertanya.hu weboldalon – a csúcsidőszak nálunk is természetesen a nyári szezonban van, de azt mondhatom, hogy aki ki szeretne kapcsolódni, bármely évszakban megtalálja nálunk a természet adta gyönyörűségeket.
Említettem az előbb a horgászási lehetőséget, a mi tavainkban csak a vendégek horgászhatnak – felszerelést hozniuk kell – ez benne van a szállás árában. Viszont sporthorgászokat várunk, ami azt jelenti, hogy fogás után a halat le kell kezelni, s visszadobni a tóba.
Azt is elmondhatom, hogy nálunk a vendégek nem szenvednek álmatlanságban, a víz és a fenyőfák tovább tisztítják az amúgy is tiszta oxigéndús levegőt, a nap vége felé szinte húzza magához az ágy az embert.

Hogyan lehetne jellemezni, az önöknél elszállásolást kereső vendégeket?
Széles a spektruma a hozzánk jövőknek, hiszen kezdve a magánemberektől, családoktól, a baráti társaságok összejövetelein, legénybúcsúin át a céges csapatépítőkig, továbbképzésekig – ehhez van egy 120 négyzetméteres konferenciatermünk – nagyon sokféle vendég megfordul nálunk. Hely bent és a szabadban is van nálunk bőven, vannak, akik meetingeket tartanak itt, mások táboroztatnak nálunk, ezek pár naptól akár egy-két hétig is eltarthatnak. De vannak, akik az éves családi nyaralásunkat szervezik ide, míg a szülők horgásznak a gyerekek boldogan szaladgálhatnak a tanya autóforgalomtól távol eső nagy területén, vagy élvezhetik a játszóterünk nyújtotta örömöket. A jó megközelíthetőség miatt – mivel nem messze van a sztráda lehajtó – a vendégeinknek több mint fele Budapestről érkezik, de előfordulnak nálunk külföldről jött vendégek is.
Szolgáltatásunk színvonalának is köszönhetően – s ez azt jelenti, hogy valamit biztosan jól csinálunk – nagyon sok a visszatérő vendégünk, illetve olyanok, akiknek nálunk megszállt ismerős, barát ajánlotta a Pintér tanyát. Mert a legmegbízhatóbb ajánlás az, ha valakitől megkérdezik: Na és milyen volt a Pintér tanyán? Ő pedig azt tudja válaszolni: „Azt kaptam, amit szerettem volna, tökéletesen ki tudtam pihenni magam!” Mert ennek a lehetőségét mi a turisztikai szolgáltatásunkkal mindenkinek tudjuk garantálni.
Tölgyesi Tibor