A holland gyűjtő, művész, formatervező, az úgynevezett „talált fotográfia” műfajának egyik képviselője Erik Kessels kiállítása 2019. május 21-től látható a Mai Manó Házban. A kiállítás tizenhét projekten, többszáz képen és monumentális installációkon keresztül vezet végig Kessels fotográfiai életművén.

Új fényképek készítése helyett a legtöbb projektjéhez már meglévő fotográfiákat hasznosít újra Erik Kessels, saját mozaikjainak alkotóelemeiként alkalmazva őket. Alkotói gyakorlatában a fotográfia ready-made elem, amelyet a művész helyez új kontextusba, így hasznosul újra az eleve rendelkezésre álló képanyag a gyűjtő által, a mai instant fotókkal teli világban.

Az Erik Kessels több élete című tárlat sorozatokon, installációkon, magazinokon és photobook-okon keresztül mutatja be a holland művész teljes fotográfiai életművét. A munkáiban található fotók a legkülönfélébb archívumokból származnak: a tudományos, nyilvános- és magángyűjteményektől, a családi albumokon át az online fotókig. A koncepció a modern múzeum elődjeként is emlegetett Wunderkammer, azaz a „csodák kamrája” elvén alapul. Az alkotó, művel való viszonya nem szokványos, a képeket nem ő készíti, az újrarendezés és felhasználás során válik az alkotójukká.

Az Erik Kessels több élete tehát nem más, mint egy gazdag gyűjtemény, ahol a fotográfia és a design tökéletes szimbiózisban találnak egymásra: photobook-ok, sorozatok, lightbox-ok, installációk és videómunkák. Kessels egyedi látásmódjának és alkotói folyamatának fontos eleme a hiba, ami itt nem gondosan elkerülendő malőr, hanem érdekes és jelentéssel teli alkotóelem. Általa válik egy fénykép különlegessé és telik meg élettel.

A Mai Manó Házbeli tárlaton kerül prezentálásra Kessels három új műve: egy új videómunka és két új photobook, és a kifejezetten Budapesthez köthető Budapest Beauties, és a Hórusz Archívum közreműködésével összeállított legújabb kiadványa, az In Almost Every Picture.