2016. november 6-án hunyt el hatvannégy évesen Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként és karmesterként egyaránt beírta nevét a magyar zenetörténet könyvének legfényesebb lapjaira. Hosszú és dicsőséges zongoraművészi karrier után 1997-ben átvette az Állami Hangversenyzenekar vezetését, amely irányításával – Nemzeti Filharmonikus Zenekarként – nagy utat tett meg: néhány év alatt világklasszis együttessé fejlődött. Hangversenyünk minden száma a nagy művész tevékenységének egy-egy fejezetére utal. 2020. november 6-án, este fél 8-kor a Müpában Kocsis Zoltánra emlékezünk.

Elsőként Cser Ádám vezényli az Egmont-nyitányt: a mű forradalmi hangja illik Kocsis emlékéhez – a fiatal pianistát vérbeli zenei lázadóként ismerte meg a hetvenes évek közönsége. Kocsis Zoltán elhivatott Liszt-előadó volt, és sokoldalúsága, a magyar zeneéletben játszott „mindenesi” szerepe is sokban emlékeztet a nagy 19. századi zeneszerző–zongoraművész–karmester–pedagógus alakjára. Ezért ezen az estén Liszt művei állnak a középpontban. Elsőként rendhagyó zongoraversenye, a Haláltánc szólal meg a kiváló Balog József szólójával – a zongoraművész maga is fellépett Kocsis Zoltán vezényletével.

Szép rím, hogy ezután előbb meghallgathatjuk Liszt Ave Mariáját, majd ugyanez a mű Kocsis átiratában csendül fel, arra emlékeztetve, hogy a zeneszerző Kocsis nagy elődjeit – Bartókot, Kodályt, Debussyt, Rachmaninovot – szolgálta átirataival.

Egy interjúban arra a kérdésre, hogy hogyan kell Liszt műveit hallgatni, befogadni, Kocsis Zoltán csak ennyit mondott: „Szerintem az egyszerű befogadási igénynél nem tudok jobb módszert. Egyszerűen le kell ülni a székbe, hátradőlni és hallgatni.”

A koncert Beethoven VII. szimfóniájával zárul. “E szimfónia a felfokozott, szenvedélyes ünnepélyességnek, a szinte árnyékmentesen fénylő ragyogásnak minden addigit felülmúlóan merész zenébe öntése. Tematikája szenvedélyesebb, sodróbb lendületű, hangszerelése fényesebb, színesebb, harsogóbb minden addigi zenekari művénél!” (Bartha Dénes)

2020. november 6-án pénteken, a Müpában 

Műsoron: 
Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84
Liszt: Haláltánc
Liszt: Ave Maria (Róma harangjai)
Liszt Ferenc – Kocsis Zoltán: Ave Maria
Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92
Km.: Balog József zongora, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Cser Ádám (nyitómű) és Kovács János

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:
2020. november 16., hétfő, 19:30 Pesti Vigadó
ELLENTÉTEK VONZÁSÁBAN

A Nemzeti Énekkar Pászti-bérletének nyitókoncertje
Frank Martin: In terra pax
Francis Poulenc: Gloria
Km.: Szalai-Illés Gabriella szoprán,Szántó Andrea alt,Pataky Dániel tenor,Haja Zsolt bariton,Gáspár István basszus, Széll Cecília szoprán, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Magyar Állami Operaház Zenekara
Vezényel: Somos Csaba  
https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/ellentetek-vonzasaban/