V4 országok nemzetközi hírű művészeire fókuszál idén 2020. november 2-7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, ahol olyan kiválóságok adnak koncertet, mint Marcin Dylla (PL), Pavel Steidl (CZ), Karol Samuelcik (SLO) és Csáki András (HU) és bemutatkoznak remek fiatal művészek is, köztük a „gitár-Oscart” nyert, GFA-díjas Tritonus trió és azt is megtudhatjuk, milyen egy kilenchúros gitár. Magyarország első online fesztiválja biztosan nem marad el, a koncertek az interneten követhetők jegy-, vagy bérletváltás mellett. A koncertek kezdési időpontjához képest 12 órán keresztül nézhető, hallgatható meg minden esemény. További részletek a https://budapestguitar.com/ oldalon.

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hét éve alapította a fesztivált, amely bemutatja a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit és évről-évre összegyűjti a klasszikus gitárzene, de általában a gitár, mint hangszer szerelmeseit. A szervezők bíznak abban, hogy az idei rendhagyó módon online megrendezett fesztivál olyanokat is meg tud szólítani, akik eddig személyesen nem jöttek el a Zeneakadémiára meghallgatni a koncerteket.

Idén a fesztivál művésze lesz a hangszer páratlan, legendás virtuóza, Pavel STEIDL (CZ), akit a Guitar magazin 2004-ben az év gitárosának választott. Fellép a világ egyik legtehetségesebb és legismertebb gitárosa, Marcin DYLLA (PL), akinek lemeze (Naxos) bekerült a világ tíz legjobb albuma közé. A Mucha Quartettel közösen színpadra lép a Pozsonyi Zeneakadémia fiatal és páratlan tehetségű professzora, Karol SAMUELCIK. Hazánkat egyik legsikeresebb klasszikus gitárművészünk, a Zeneakadémia tanára, CSÁKI András képviseli, aki Japántól Észak-Amerikáig elkápráztatta már a közönséget.

A fiatal művészeket is gondosan válogatták a fesztiválprogramba. Ami sportban az olimpia, az gitárzenében a GFA, a magyar TRITONUS Gitártrió 2019-ben elnyerte a GFA – Guitar Foundation of America első díját, így valóban a világ csúcsára jutottak. SIDOO Zsombor felnőttversenyeket nyert tizenévesen, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztálya után most Grazban tanul. Hedvika SVENDOVA (CZ) a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyen nyert harmadik helyezést (2014), a fesztiválon fuvolista testvérével hallhatjuk. Andrzej GRYGIER (PL) a lengyel gitárosok különlegesen nagy tehetsége, ahogy Jagoda ŚWIDZIŃSKA (PL) is, a Balti Gitárnapok kiemelt első helyezettje. Petra POLÁČKOVÁ (CZ) a virtuóz fiatal művésznőkülönleges hangszerrel, egy kilenc húros gitárral lép fel a fesztiválon.

A négy kiemelt koncertet a Zeneakadémia Nagytermében annak kiváló technikájával rögzítették, a fiatal művészek koncertjei is magas technikai kritériumoknak felelnek meg, amely maradandó élményt nyújtanak interneten keresztül is a közönségnek. További információ a fesztivál weboldalán »» https://budapestguitar.com/