Egyszerűen finom – A teljes értékű konyha

Dr. Benda Judit könyve A teljes értékű konyha a német Vollwertkost, vagy az angol whole food megfelelője. Alapját dédszüleink konyhaművészete képezi az élelmiszeripar előtti időkből, abból a korból, amikor még mi magunk készítettük el az ételeinket almából, káposztából, répából, búzából – azaz természetes alapanyagokból. Az ipari feldolgozás, azokat az életfontosságú anyagokat vonja ki belőlük, s alakítja át, amelyek miatt érdemes megenni. A teljes értékű konyhából hiányoznak ezek a finomított, feldolgozott élelmiszerek.

A könyv szerzője  dr. Benda Judit táplálkozástudományi szakember, egészség-tanácsadó, gyógyszerész, újságíró, könyvkiadó,  és négygyermekes anyuka. Aki elmondta, hogy az egészséges táplálkozás és végső soron az egészséges életmód felé vezető úton a gyermekei egészsége iránt érzett felelősségtudat indította el. „A gyerekek megszületéséig körülbelül úgy éltünk, mint minden huszonéves: azt gondoltuk, hogy örökké egészségesek leszünk, ezért egyáltalán nem foglalkoztunk azzal, hogy mit is eszünk.”

A gyógyszerészkaron csakúgy, mint az egész orvostudományi egyetemen semmit sem tanítottak a táplálkozás fontosságáról. Az egészségről beszéltünk, de az egészség megtartása, a  betegség megelőzése nem volt szempont. Kisfia születésekor felkereste az első bioboltot, elkezdte olvasni a témával foglalkozó könyveket. Majd  egészség-tanácsadó képzésre járt, ahol rávilágítottak a táplálkozás fontosságára és arra, hogy az egészségünk nem ér véget a gyomrunknál. Az jó közérzetünket minden befolyásolja, amivel valamilyen módon kapcsolatba kerülünk, azaz a sorsunk a kezünkben van.

Az egészség üzletté vált! Ezen belűl a fogyókúra az évszázad üzlete! – vallja a szerző.

Amikor elvégezte az egészség-tanácsadó képzést, felkereste a sarki patikát. A terve az volt, hogy együttműködést ajánljon fel: a patikában lehetne tanácsadást tartani az egészséges táplálkozásról. Mivel a gyógyszerek is az egészség helyreállítását célozzák meg, úgy gondolta, reális az elképzelése. A fiatal gyógyszerésznő végighallgata, majd azt mondta: mi egymás ellen dolgozunk. Így utólag el kell ismernem, rátapintott a lényegre. Az egészséges táplálkozás olyan mértékben megerősíti a szervezetet, hogy nincs szükség sem orvosra, sem gyógyszerészre. Ez a szakácskönyv ehhez nyújt segítséget.

A könyv első feléből  megtudhatjuk mi a baj a mai táplálkozással. A második felében recepteket találunk, amelynek zömét a hagyományos magyar konyha fogásai alkotják kiegészítve a nagyvilág ételeivel, melyeket  a szerző átalakított a teljes értékű konyha elvei szerint, és kiegészített a világ különböző részeiből származó hagyományos receptekkel. Ez egy családi szakácskönyv, amelynek célja, hogy a kezdő vagy a gyakorló főzni szeretőket átsegítse az egészséges táplálkozáshoz vezető út kezdeti nehézségein.

Füge Kata foodblogger (Futureater), aki úgy különben a Pécsi Egyetem tanára a következőt írta: “Szerintem hihetetlenül hiánypótló mű, nem ismerek olyan kiadványt, amiben ilyen részletességű táplálkozási tanácsok mellett ekkora mennyiségű recept is szerepelne. Tökéletes kézikönyv azoknak, akik egészségesebbé szeretnék tenni a táplálkozásukat. Ezúton is gratulálok ehhez a munkához, tényleg csak szuperlatívuszokat tudok megfogalmazni a koncepcióról és a tartalomról. Egészen biztos, hogy gyakori használatban lesz a konyhámban.”

Azt hiszem az enyémben is!
Székely Ágota

Kiadta a Kétezeregy Kiadó, 2016