A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik fontos célja, hogy gyerekeink felnőve is tiszteletben tartsák és óvják az őket körülvevő tájat és épített örökséget. A KÉK- Kortárs Építészeti Központ TÁJTÉKA projektje és a helyi közösségek közös szervezésében megvalósuló Félszigeti barangolás – örökségünk gyerekszemmel gyereknapi program éppen ebben segíti a legfiatalabb korosztályt.

2023. május 28-án játékos foglalkozásokon, kézműves programokon bukkannak fel a táj kicsiknek és nagyoknak is ismerős motívumai, mint a tanúhegyek, szőlőültetvények és vezetett sétákon indulhatnak a családok a Tihanyi-félsziget történetei, legendái nyomába vagy interaktív kiállításokon ismerkedhetnek meg a táj kialakulásával és élővilágával.

Ezen a napon mutatják be a szervezők a Balaton-felvidéki Barangolót, amelyben Varga Viola művészettörténész és Nemes Anita illusztrátor történetei és rajzai hívják a táj és a környezet kalandos felfedezésére a gyerekes családokat. A rendezvényen és később a térségben ingyenesen elérhető kiadvány egyik oldalán a felfedezésre váró helyek bemutatását és játékos feladatokat, a másik oldalán pedig egy színezhető térképet találnak a barangolásra induló családok.

A projekt szervezője, a KÉK- Kortárs Építészeti Központ fontosnak tartja, hogy már fiatalon segítse a gyerekeket abban, hogy felismerjék és örömmel megismerjék az őket körülvevő épített és természeti értékeket. A TÁJTÉKA projekt a Balaton-felvidék tájhasználatát és az ehhez kötődő jó gyakorlatokat kutatja és a helyi közösségekkel együtt szervez programokat, hogy megmutassa, hogyan lehet ma kötődni a történeti tájhoz és fenntartható, kísérletező szemléletű közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

Ezért szerveznek május utolsó hétvégéjén Tihanyban a helyi szervezetekkel közösen egy rendhagyó gyereknapi programot, ami a gyerekek szemével láttatja a Balaton-felvidéki és tihanyi táj és épített örökség értékeit. Az esemény a VEB2023 EKF törekvéseihez illeszkedve nemcsak kapcsolódik a fenntartható tájhasználathoz, de egyben ki is lép a megszokott keretekből: a helyi hagyományokra, közösségekre, természeti és emberi értékekre épít, azokat újító szemlélettel fogalmazza újra.

A Félszigeti barangolás – örökségünk gyerekszemmel gyereknapi program május 28-án Tihanyban, több helyszínen kerül megrendezésre és számos helyi szervezet: kulturális intézmény, táj-és helytörténeti sétaszervező, kiállítótér vesz részt benne közösen, hogy felhívja a gyerekek figyelmét Tihany és a Balaton-felvidéki táj értékeire.

2023. MÁJUS 28., VASÁRNAP, 10:00–17:30

A programok nagy része ingyenes, a facebook esemény alatt olvashatóak a részletek, időpontok, helyszínek.

Fotó: TÁJTÉKA | Cseh Edina