3.2 C
Budapest
vasárnap, április 21, 2024
hirdetés

Szüreti tematikus napot tart a Hagyományok Háza

Ételkóstolóval egybekötött gasztronómiai előadás, kerekasztal beszélgetés, kézműves foglalkozás, interaktív gyermekprogram és táncház várja az érdeklődőket a Hagyományok Háza Szüreti napján 2021. október 16-án 14 órától.

Szüreti tematikus napot rendez október 16-án, szombaton 14 órától a Hagyományok Háza a szőlő betakarításához fűződő népszokások felelevenítésére. Az eseményen kézműves foglalkozásokon csutkamalacot és nemez borospalack tartót készíthetnek a családok és interaktív, zenés-táncos műsorral lép fel a Görömbő Kompánia. Az előadás után a Guliba Társulat néptáncosai teremtenek páratlan szüreti hangulatot, a népi játékok és gyerektáncház keretében a résztvevők ellátogathatnak a badacsonyi szőlőhegyre, beléphetnek a morcos csősz kertjébe, és részt vehetnek egy igazi szüreti mulatságon is.

A Szüreti tematikus napon kerekasztal beszélgetést is szerveznek a szőlészet és borászat témaköréről, szó lesz az organikus borászatról és szőlőmagolaj készítésről, a szőlő kozmetikai célú felhasználásáról, de a hazai szőlő-és borkultúra alakulásáról, a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó mítoszokról és a szürethez kötődő szokáselemekről is hallhatnak az érdeklődők. Ezt követően Katlan Tóni gasztronómiai előadásán nyerhetnek betekintést az ínyencek a hagyományos szüreti ételek elkészítésének titkaiba, az esti táncházat pedig szüreti étel- és italkóstoló teszi változatossá.

A kézműves foglalkozások az egyenlő esélyű hozzáférés elve alapján zajlanak: komplex akadálymentesített részvétel biztosított mozgás-, hallás-, látássérült, valamint értelmileg akadályozott érdeklődők részére is.

A szüreti időszak a hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött a Szent Mihály napjától Simon-Júdás napjáig tartó időszakban. A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsét takarítja be és dolgozza fel a családi, baráti esemény során a szőlőművelő.

További információ:
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/szureti-nap

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
160FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb