26.6 C
Budapest
szombat, június 15, 2024
hirdetés

Shakespeare legvéresebb tragédiájától a VR színházig – minden eddiginél több színházi produkció a VéNégy Fesztiválon

Számos szakmai díjat elnyert magyar színházi előadás, Örkény Egypercesein alapuló szlovák darab, Petőfi Sándor alakját is megidéző cseh produkció és Shakespeare Titus Andronicus című drámájának kortárs lengyel feldolgozása lesznek a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fő színházi programjai.  Az eddig megszokott színházi sátor mellett két kortárs produkció új helyszínen debütál, valamint utcaszínházi előadások, tűzzsonglőrök, gólyalábasok és egy kuriózumnak számító VR színházi attrakció is látható lesz június 23. és 26. között Nagymaroson.

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó minden évben izgalmas kortárs produkciókat mutat be a visegrádi négyek országainak színházi életéből. Június 23-án a Nemzeti SzínházFodrásznő című előadása nyitja a fesztivált. A kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, Viktor Rizsakov rendezte darab a boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalomaz emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá Szűcs Nelli felejthetetlen alakításával.

Másnap a nyitrai Andreja Bagara Színház Örkény István Egyperces novelláin alapuló A remény hal meg utoljára című előadása lesz látható Peter Oszlík rendezésében. A groteszk humorral átitatott darabot 2021-ben mutatták be az azt megelőző időszak eseményeire reagálva. Válságos időkben, amikor könnyű elveszíteni a reményt és az örömet, Örkény abszurd világán keresztül próbálják átadni az üzenetet: minden nehéz helyzetet érdemes egy másik szemszögből, humorral és könnyedén szemlélni. A főszereplő, Ibolya asszony útja a régmúlt világának szembesítése a jelenünk abszurditásával.

A cseh Moravské Divadlo Olomouc színház egy még most készülő gálaprodukciót hoz június 25-én a nagymarosi Duna-partra. A Modern Ballett Gala különlegessége, hogy a költő születésének 200. évfordulója alkalmából Petőfi Sándor alakját is megidézi.

A zárónapon mutatják be a lengyel Song of the Goat Theater William Shakespeare egyik legvéresebb és legerőszakosabb tragédiája, a Titus Andronicus által inspirált „Andronicus-Synecdochecímű előadását. A performance-szerű feldolgozás a szereplők egyéni élményein keresztül reflektál olyan univerzális kérdésekre, mint a bosszúból fakadó kegyetlenség vagy a moralitás különböző problémái. A művészek a rossz kezdetét kutatják az emberben, azokat a sebeket keresik, amelyekből a bosszú és az erőszak születik.

Új színházi helyszínként debütál az ÁRTÉR, ahol két kortás magyar produkciót nézhetnek meg a fesztiválozók.  Mi történik a falu legnagyobb vagányával, ha elmúlt már harminc és még mindig nem állapodott meg?  Lehet-e olyan családban élni, ahol tisztelet, vagyon, következetesség, szorgalom adott, de apa és anya valójában idegenek egymásnak? Ilyen kérdésekre keresi a választ az Oberon Társulat Bündeltanz című produkciója, mely a magyarországi németek elűzésével foglalkozik. Míg a Ludwig Trupp társulat A falu rossza című abszurd humorral átitatott előadása egy reményvesztett szerelmes, Gödör Sándor történetén keresztül a vidéki magyarság életébe enged betekintést.

Igazi különlegességnek ígérkezik a lengyel társulat VR technikán alapuló színházi attrakciója, emellett minden nap utcaszínházi produkciók fogják színesíteni a programokat magyar és V4 országokból érkező társulatokkal. A zene és színházi élményeken túl tűzzsonglőrök, gólyalábasok és számos varázslat vár a VéNégy Fesztivál látogatóira.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy minél többen részt vegyenek a színházi programokon, ezért a színházjegyet váltó nézőket az előadás megtekintése után megajándékozzák egy az napra szóló fesztiválbelépővel. Idén többek között a Morcheeba, a Tankcsapda, a Hallott Pénz, az Irie Maffia, a Vad Fruttik, a Hiperkarma koncertjeire is bulizhatunk a VéNégy Fesztiválon.

További információ: https://venegyfesztival.hu/program/ 

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
166FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb